Skuffelse blandt skuespillere

Udsættelsen af teaterloven ærgrer og skuffer skuespilleren Makka Kleist. Grønlandske teaterfolk har ventet på loven i 25 år, siger hun.
Skrevet af Jaaku Lyberth
13. oktober 2009 14:14

- Der er så få udlærte skuespillere i Grønland og teaterloven skulle blandt andet skabe mulighed for etablering af en uddannelse til skuespillerfaget. Teatergruppen Silamiut har i de sidste 25 år arbejdet på at få loven indført, og vi havde store forventninger til, at den ville blive til virkelighed i år, siger Makka Kleist.

I forbindelse med teaterloven skulle der ud over en skuespillerelevordning skabes mulighed for ansættelse af en teaterkonsulent. Det er noget Silamiut har glædet sig til, siger Makka Kleist.

I forbindelse med den planlagte teaterlov var det også planen at Silamiut skulle blive Grønlands Nationalteater og dermed få bedre arbejdsmuligheder end i dag.

- Jeg havde forventet, at man efter indførslen af Selvstyre ville gøre ekstra meget for at fremme den grønlandske identitet og kunst og kultur.

- Derfor undrer udsættelsen af teaterloven mig dobbelt. Et samfund, der ikke satser på udvikling af kulturen, bliver ikke et stærkt samfund, siger Makka Kleist.

- Selvstyret må derfor snarest indføre loven for teater og kunst, opfordrer Makka Kleist.