Skuespillerskolen åbner næste år

Om lidt åbner landets nye skuespillerskole sluserne op for ansøgere. Grønland mangler en ny generation af scenekunstnere, men kravene bliver store til de, der klarer sig igennem uddannelsens to optagelsesprøver, lover rektor Makka Kleist.
23. november 2011 17:59

Inden månedens udgang vil landets skuespiltalenter gennem radio, tv og aviser blive opfordret til at søge ind på Grønlands nyetablerede skuespilleruddannelse.

Aspiranterne skal kappes om i alt 5 pladser.

Ud over et tydeligt talent og et glødende engagement, lægger optagelseskomitéen især vægt på en række menneskelige egenskaber:

- Man skal være meget åben og meget discplineret, idérigdom, modenhed, det er sådan nogle kvaliteter, vi er ude efter. Modenhed i den forstand, at man kan danne egne meninger og tør sige dem. Vi er nødt til at have nogle folk, som kan tage et standpunkt, siger skolens konstituerede rektor, Makka Kleist.

Hun tilføjer, at man ikke skal forvente at kunne have et arbejde ved siden af uddannelsen.
De formelle krav er til gengæld få. Er du fyldt 18 år og har et normalt helbred, er du i udgangspunktet kvalificeret.

Modsat fx den danske skuespilleruddannelse, der tager fire år, tager den grønlandske kun to. Men derfor er ambitionsniveuaet alligevel højt, forsikrer Makka Kleist:

Skal den kunne måle sig med andre landes skuespilleruddannelser?

- Ja, selvfølgelig skal den det. Men det bliver anderledes. Det bliver på vores præmisser, på vores sprog som udgangspunkt, vores kultur, vores historier.

Til 1. optagelsesprøve lyder en del af opgaven at indsende en videooptagelse med sin fortolkning af en kendt monolog. Ansøgerne kan vælge mellem forskellige, blandt andre én af Shakespeares Lady Macbeth-monologer.

Og det er netop essentielt at kunne tage afsæt i ens egen kultur og eget sprog, når man som skuespiller skal fortolke en så kompliceret karakter som fx Lady Macbeth:

- Forståelsen for stykket udgår fra én selv, hvilket vil sige fra ens egen kultur og ens eget sprog. Hvad er det for en person, vi snakker om? Vi snakker om en meget ambitiøs person. Kan vi sammenligne hende med Navanaraaq fx? Det er sådan nogle ting, vi på uddannelsen skal finde ud af, fortæller den snart 60-årige Makka Kleist, der tror på uddannelsen vil løfte scenekunsten i Grønland og fostre en ny professionel generation af skuespillere.

Og det er tiltrængt, mener hun:

- Os, der har en uddannelse som skuespiller, er ved at være gamle. Vi er ved at nå pensionsalderen. Vi trænger til nye idéer, til ungdom og ny energi. Det er vi nødt til at have.

Ansøgningsfristen til 1. prøven er den 5. januar 2012. Går man videre til 2. prøven, skal man troppe fysisk op. Det kommer til at foregå i slutningen af februar. Selve uddannelsen begynder i august næste år.