Skraldet hober sig op - alligevel dropper Avannaata Kommunia affaldsselskab

Politikerne ved stadig ikke, hvad de skal gøre af alt det skrald, der har hobet sig op. Det skal undersøges, siger udvalgsformand.
Kommunen vil have affaldsforbrænding i Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Andreas Wille
13. december 2022 14:48

Kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia er blevet enige om ikke at melde sig ind i affaldsselskabet Esani igen.

Lokalpolitikerne ved dog stadig ikke, hvad der skal ske med det ophobede skrald. Men alternative løsninger vil være meget dyrere end at være medlem af Esani, mener kommunen. 

Avannaata Kommunia meldte sig ud af det nationale skraldeselskab Esani A/S i 2019. Siden har kommunalpolitikerne haft skiftende holdninger til, om kommunen skulle melde sig ind igen eller ej.

Men nu har kommunalbestyrelsen taget en endelig politisk beslutning.

Esani A/S

 

  • Landets fem kommuner slog sig sammen for at danne et nyt affaldsselskab i foråret 2019, som Avannaata Kommunia knap 10 måneder efter meldte sig ud fra.
  • Det nye selskab skal stå for driften af to nye forbrændingsanlæg, der skal være i Nuuk og i Sisimiut. 
  • Det skal gøre affaldshåndteringen i Grønland mere effektiv og miljøvenlig.
  • Prisen bliver 400 millioner kroner.
  • Det nye forbrændingsanlæg i Sisimiut forventes færdigt i 2022, mens det i Nuuk forventes færdigt 2023.
  • I dag er der forbrændingsanlæg i Ilulissat, Aasiaat, Nuuk, Sisimiut og Qaqortoq.

- Den 25. november besluttede kommunalbestyrelsen, at kommunen ikke skal melde sig ind i Esani, siger formand for teknisk udvalg Niels Davidsen fra IA.

Med andre ord vil Avannaata Kommunia gå solo og ikke gøre det samme som landets fire andre kommuner.

Forbrænding i Nuuk og Sisimiut

I skrivende stund er to forbrændingsanlæg ved at blive bygget i Nuuk og Sisimiut. De skal stå klar i 2024. Derefter skal et skib sejle for eksempel til Tasiilaq eller Qasigiannguit for at hente byens skrald. Det bliver så sejlet til enten Nuuk eller Sisimiut, hvor det bliver futtet af og brugt til energi.

Men dén metode anser Niels Davidsen ikke som velegnet i Avannaata Kommunia. Her er flere byer og bygder nemlig pakket ind i is store dele af året og skibe kan ikke anløbe bostederne.

- Den primære årsag til et nej tak til Esani er, at skibene ikke kan komme til, siger Niels Davidsen.

LÆS OGSÅ Affald hober sig op i Uummannaq: Politiker opfordrer kommunen til at få hjælp hos ESANI

Kommunen har fået lavet en uvildig undersøgelse af, hvad det vil koste at blive medejere af affaldsselskabet. Den viser, at det vil koste 27,6 millioner kroner som et engangsbeløb og derefter 3,7 millioner om året i drift.

Men sådan bliver det ikke. For kommunen tager sagen i egen hånd og tager selv skraldet.

Slut med udendørs afbrænding

Hvordan det helt præcist skal foregå, ved ingen endnu. 

Men lige nu er planerne, at hver by skal have sit eget forbrændingsanlæg, siger udvalgsformanden. 

- Undersøgelserne er netop begyndt. Vi skal have forbrændingsanlæg i Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq, siger Niels Davidsen.

Men hvis de anlæg skal se dagens lys, skal det være forbrændingsanlæg, der er godkendt af EU's miljøkrav. For fra 2024 godkender Selvstyret ikke længere udendørs affaldsafbrænding for at imødekomme EU's miljøkrav. 

Det nuværende forbrændingsanlæg i Ilulissat lever ikke op til de krav på grund af manglende udstyr. 

 

Foto © : Christine Hyldal/ KNR

Affald i på forbrændingen i Ilulissat. Foto: Christine Hyldal/KNR

 

Men Niels Davidsen kan ikke svare klart på den økonomiske forskel på, hvad det vil koste at bygge forbrændingsanlæg i samtlige af kommunens byer og et medlemskab af Esani.  

Avannaata Kommunia har omkring 20 bosteder, og det er ikke breaking news, at der de steder hober ildelugtende affald op. Og der er lige nu ingen krystalklare planer for, hvordan kommunen de steder vil forbedre håndteringen af affaldet.

- Vi er ved at finde ud af, om der skal bygges mindre forbrændingsanlæg de mindre steder, eller om affaldet skal fragtes til de større byer, siger Niels Davidsen.

Pris: Knap 400 millioner kroner

Ifølge et skriftligt svar til KNR fra Avannaata Kommunias direktør for Forvaltning af Teknik har kommunen anslået, hvad det vil koste at bygge forbrændingsanlæg i alle kommunens bosteder. Prisen bliver 391,5 millioner kroner, og derudover vil der være årlige udgifter til driften.

For et forbrændingsanlæg i fire byer og et i bygden Kullorsuaq vil det koste 93,2 millioner kroner eksklusiv de årlige udgifter til driften.

LÆS OGSÅ Det vil det koste at rydde skraldet op i nordkommunen

Men de forbrændingsanlæg vil ikke leve op til EU's miljøkrav. Det skriver Avannaata Kommunias direktør for Forvaltning af Teknik, Karl Madsen.

- Fra selvstyrets side er konklusionen dog, at disse anlæg ikke lever op til de EU-krav, der vil være gældende fra 2024. Derfor ser vi også på en kombination af løsninger, skriver Karl Madsen.