Skraldesang hitter

En syngende skraldespand er det seneste våben i kampen for at få folk til at bruge skraldespande.
15. maj 2014 14:36

Midt i det åbne rum i Nuuk Center står en stor affaldsspand. Planen er, at der skal stilles en op i hver kommune. Den ligner de andre grønne affaldsspande, som vi alle er vant til se i gadebilledet. Men det specielle ved den er blandt andet, at man kan høre Julie Berthelsen synge, når man åbner for den.

Grunden til at den musikalske skraldespand skal findes i kampagnen Qujanaq, som på dansk betyder tak, og har fokus på henkastet affald.

Qujanaq blev skudt i gang i formiddags af naalakkersuisoq Kim Kielsen og er særligt rettet mod børn og unge.

- Vi fokusere på små ting som slikpapir og cigaretskodder og andre småting. De store ting har vi sat fokus på, og det kører ved siden af, men her er det de små ting vi ser til dagligt vi kigger på.

Det er en noget utraditionel kampagne, men som Kielsen siger, så skal man jo af og til prøve noget nyt.

- Her har vi så fået fat på Julie og vi håber så at den sang vil kører i radioen.

Men hvorfor Qujanaq?

- I stedet for hele ting at sige, smid dine ting i affaldskontaineren, så vil vi hellere sige, tak fordi du brugte affaldskontaineren, forklarer Kim Kielsen.

Også publikum synes godt om det nye tiltag.

Dora Løvstrøm forklarer, at hun synes, det er en rigtig god idé med en kampagne, der er særligt rettet mod børn og unge, og hun er helt sikker på, at kampagnen vil fange deres opmærksomhed.

- Børnene opfanger alt, hvad der sker omkring dem, siger hun.

Sangskriver til kampagnesangen er Per Rosing.

Naalakkersuisoq Kim Kielsen oplyser, at de regner med at tage til Maniitsoq den 21.maj, og at der også vil være et arrangement i Katuaq i Nuuk den 23. maj. Ved begge arrangementer vil Julie Berthelsen optræde.