Skolelærerne vil undervises i selvforsvar

Når folkeskolebørn bliver mere voldelige, må der tages nye metoder i brug, og derfor vil lærere og brancheforening have indført selvforsvarskurser til lærerne.
Formanden for Imak Birthe Møller Therkelsen påpeger stigende vold i folkeskoler Foto © : IMAK
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. januar 2018 14:53

Nutidens folkeskolebørn er blevet mere voldsomme. Det skriver avisen AG efter at IMAK´s nye formand har lavet et skriv om sagen i lærernes organisationsblad Ilinniartitsioq. Og nu kræver lærerne kurser i selvforsvar.

LÆS OGSÅ Lærerne får ny formand igen

Ifølge en lærer, der har 12 års erfaring, er voldelige folkeskoleelever ikke en sjældenhed.

- For mit vedkommende har jeg oplevet elever, der får raserianfald, ligesom jeg også har oplevet elever, der gik total amok. Der er tale om elever, der simpelthen går i kødet på hinanden og på ægte bandemaner lige pludselig banker løs på hinanden, siger Tula Thorsen Møller, Lærer i Qaqortoq.

Tula Thorsen Møller har oplevet lidt af hvert i sine 12 år som lærer
Foto © : KNR

Når volden er blevet til en realitet, kan det være svært at være lærer.

- Det kan være rigtig hårdt for os både fysisk og psykisk, fortæller læreren.

For når volden bryder ud, kan lærerne pludselig stå og mangle redskaber til at løse striden.

- Vi ved jo ikke, hvad vi skal gøre, for volden kan ske meget pludseligt. Men vi er forpligtet til at vide, hvordan vi kan hjælpe bedst i disse tilfælde. Vi skal altså få ro på gemytterne, og vi skal også vide, hvilke ord vi bør bruge til formålet, siger Tula Thorsen Møller.

Konflikterne kan håndteres bedre

Det er ikke kun lærerne på Qaqortoqs folkeskole, der oplever volden på tæt hold.

Sisimiuts folkeskolebørn holder sig heller ikke tilbage, når der uddeles øretæver, og derfor har lærerne allerede metoder, de bruger, når der opstår voldelige konflikter.

- Vi er selvfølgelig alene, når vi underviser, derfor plejer vi at hente en anden voksen, når volden sker. Her skal vi så vidt muligt være to om arbejdet. Hvis de andre elever også er til stede, plejer vi at få dem udenfor. Vi anbringer børnene hos en anden lærer. Herefter taler vi med den voldelige elev i en rolig tone og dysser vedkommende lige så roligt ned. Hvis eleven har noget på hjerte, så snakker vi selvfølgelig om det, siger Dorthe Ivalo Jensen, Lærer i Sisimiut

Hun mener, at selvforsvar vil være en god løsning.

Dorthea Ivalo Jensen tror på at selvforsvar vil forbedre lærernes chancer for at håndtere konflikterne

- Når de ældste elever kan blive så voldsomme, så er det helt på sin plads. Vi er altså nødt til at kunne udøve selvforsvar, når det sker, siger Dorthe Ivalo Jensen.

Lærernes organisation er klar til at indføre træning i selvforsvar for lærerne.

- De seneste år viser tydeligt, at børnene bliver mere voldelige, siger formand for IMAK, Birthe Møller Therkelsen.

LÆS OGSÅ Sæt tidligt ind i folkeskolen

Det går ud over lærerne

De er blevet så voldelige, at IMAK vurderer, at lærerne må gennemgå selvforsvarskurser.

- Ønsket er, at der indføres kurser i selvforsvar med det argument, at der bliver flere og flere børn med voldsomme reaktionsmønstre, som også går ud over lærerne, siger Birthe Møller Therkelsen.

Børnenes voldsomme reaktionsmønstre er meget forskellige, hvor lærerne blandt andet må blande sig i slagsmål blandt børnene for at stoppe dem, og det kan få negative følger for lærerne.

- For eksempel kan en lærer uforvarende have gjort skade på et barn i sit forsøg på at stoppe et slagsmål blandt eleverne, og så pålægges læreren hele skylden, fortæller formanden.

Selvforsvar skal dæmme op for fatale følger

Det kan ifølge Birthe Møller Therkelsen få fatale følger for lærererne, når situationerne eskalerer.

- Så bliver læreren fritstillet fra den ene dag til den anden, mens sagen undersøges og kan koste læreren et halvt år. Det vil sige, at læreren ikke kan undervise i et halvt år, mens sagen undersøges. Det kan være voldsomt for den pågældende lærer, siger hun.

Nogle lærere ved ikke, hvad de skal gøre, når børn reagerer voldsomt, og hvis de fik et kursus i selvforsvar, ville de blive dygtigere til at stoppe børnene.

- Disse redskaber er vigtige at have, understreger formanden for IMAK, Birthe Møller Therkelsen

Derfor vil lærernes organisation indføre kurser i selvforsvar.

- Jeg håber, det bliver gennemført fremover. Jeg kan ikke sætte dato på, men vi har sat det som en af IMAK’s målsætninger, så lærerne kan forsvare sig selv i fremtiden, siger hun.

Kommunerne som arbejdsgiver og IMAK skal nu debatere, hvordan en eventuel indførelse af kurserne skal foregå.