SkoleFe til skoleelever

Skoleelever der har behov for kontakt med et kompetent voksen, udover lærere og forældre, får nu mulighed for opbakning og støtte af en såkaldt SkoleFe, fra og med det nye skoleår.
Skrevet af Jaaku Lyberth
22. juli 2011 12:36

Naalakkersuisut har via finansloven igangsat pilotprojektet SkolFeordning der skal køre i 3 år som en forsøgsordning. Skolerne i hele landet får mulighed for at ansætte en SkoleFe,  der skal stå rådighed for børn der ønsker kontakt med en uvildig person.

Tovholderen for projektet Liv Holmgaard Nørrelykke der er ansat i Departementet for Familie, Kultur, Kirke og Ligestilling Afdeling for Strategi og Udvikling forklarer, at skoleFeen skal have sin gang i skolen og skal stå til rådighed for forældre, lærer og elever.

Elever der har brug for kontakt med en kompetent person, såsom lærere eller forældre eller en anden voksen person kan henvende sig til SkoleFeen.

- Elever der kan få brug for en SkoleFe og få støtte, kan mangle madpakke hjemmefra,  når der ikke er en madordning i skolen, eller når eleven ikke går i bad nok eller går med uvasket tøj, siger hun og fortsætter:

- Eleverne kan have problemer med jævnaldrende skolekammerater og har behov et voksen samtale, der er uvildig, siger Liv Holmgaard Lykke.

Men eleverne kan også selv henvende sig til SkoleFeen hvis de synes det har brug for det, men afgørelsen ligger hos lærerne og forældrene.

For at blive ansat som SkoleFe er der ingen specifikke krav.  Det kan være en lærer, en socialrådgiver eller en social assistent. Eller som Liv Holmgaard Nørrelykke siger: 

- En person der har et godt øje for børn.

I en undersøgelse udabejdet i 2008 fremgår det således, at: " De fleste børn i Grønland har et  almindelig godt og velfungerende liv. Men også at: " Et stort mindretal omkring 15 pct af pigerne og 24 procent af drengene har alvorlige vanskeligheder. De har behov for et fristed hvor de kan modtage omsorg og trykhed fra kompetente voksne. " Står der i rapporten 'Børn i Grønland - kortlægning af 0-14 årige børns og familiers trivsel'.

Tovholder for SkoleFeprojeket Liv Holmgaard Lykke er ansat  departmentet for familie, kultur, Kirke og Ligestiling i afdelingen for  Strategi og Udvikiling. Skolefe projektet kører på forsøgsbasis i 3 år, hvorefter kommunerne overtager ordningen.