Skolebørn i bygderne i Østkysten har dårligere skolekundskaber

Mange eleverne i bygdeskolerne kan end ikke svare på de letteste spørgsmål til terminsprøverne. Det skyldes mangel på uddannede lærere.
03. marts 2010 15:46

Isortoq ved Tasiilaq, som har omkring 100 indbyggere, har omkring 14 elever fra 1. til 8. klasse. Da skolen ikke har uddannede lærere, har de i efterhånden flere år haft fire timelærere ansat.

- Vi mangler lærere, og når vi kommer i problemer henvender vi os til hovedbyen eller andre bygder, blandt andet når vi mangler lærebøger, fortæller timelærer Dines Jonathansen fra Isortoq.

Lærerforeningen IMAK's blad Ilinniartitsisoq skriver, at der under terminsprøverne i problemregning i Tasiilaq sidste år, ikke var en eneste fra bygdeeleverne, der udfyldte noget. De kunne end ikke svare på de letteste spørgsmål.

Så mangel på uddannede lærere i bygderne, fører til dårlige resultater hos eleverne. De har heller ikke lært at arbejde med lektier igennem de første 8-9 folkeskoleår.

- Bygdebørnene lærer først at lave lektier, når de har været i byen i eet eller to år, siger skoleinspektør i Tasiilaq Anna Kuitse Kuko.

Før gik klasserne op til 11. klasse, men idag er det ændret til 10.klasse.

- 10. klasse er slet ikke nok for vore elever, fordi de fleste bygdebørn ikke kan fysik, matematik og engelsk, når de kommer til byen, siger hun.

Eleverne arbejder derfor hårdt i alle fag, også i dansk, i de to år de går i byskolen.

Selvom der er flere goder til lærere fra Vestgrønland der ansættes i Østgrønland, såsom frirejse til hjembyen hvert år, bliver der ikke flere uddannede lærere ansat.

Derfor har Kommuneqarfik Sermersooq fået den ide, at lærerne, der ikke ønsker at overvintre i bygderne gives en anden mulighed.

- I stedet skal der indsættes rejsende lærere, altså, lærere, der bor fast i Nuuk eller andre byer. Disse kan så komme til bygderne i en periode for at undervise, blandt andet i dansk, engelsk eller i fysik, siger lærerforeningen IMAK's formand Sivso Dorph til Qanorooq.