Skatten skal ned på 37 procent

Vi skal betale mindre i skat - kun 37 procent - men til gengæld skal vi fremover betale skat af kapitalgevinster på ejerboliger. Det er nogle af de anbefalinger, skatte- og velfærdskommissionen fremlægger senere i dag.
Skrevet af Rune Langhoff
09. marts 2011 06:34

Hvis det står til Skatte- og Velfærdskommissionen, der i dag offentliggør sine længeventede anbefalinger, skal vi til at betale mindre i skat.

Indkomstskatten skal sænkes til 37 procent, men samtidig skal alle de indkomster, der i dag er lavtbeskattede og skattefrie fremover være fuldt skattepligtige.

Det fremgår af kommissionen rapport "Vores velstand og velfærd - kræver handling nu", som bliver offentliggjort senere i dag.

Den lavere skatteprocent skal sikre, at det i højere grad kan betale sig at arbejde. Og er samtidig et opgør med det den uigennemsigtighed, der ifølge kommissionen præger det grønlandske skattesystem. Men skattesænkningen betyder ikke nødvendigvis, at der bliver råd til charterferier, for på en række andre områder skal vi betale mere til det offentlige.

Det skal være blandt andet være obligatorisk at spare op til sin pension for alle, der er på arbejdsmarkedet, også for selvstændige, og vi skal også betale mere i miljøafgifter.

Samtidig bliver alle forsørgelsesydelser skattepligtige og endelig - og ganske kontroversielt - lægger kommissionen op til, at kapitalgevinster på ejerboliger fremover skal beskattes.

Skatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger bliver dog kun til noget, hvis de kan bæres igennem af et politisk flertal i Inatsisartut.