Skattejagt

Skattestyrelsen ønsker nu med et par ændringer af indkomstskatteloven at afklare de skattemæssige forhold i forbindelse med de kommende råstofaktiviteter til søs og på land.
02. juli 2009 16:16

Styrelsen foreslår derfor, at alle koncessionshavere og aktører i øvrigt omfattes af den såkaldte begrænsede skattepligt til Grønland uanset deres nationalitet. Og det gælder allerede fra dag "Et" i forundersøgelses- og efterforskningsfaserne.

Som det er nu, er råstofselskaberne kun fuldt skattepligtige til Grønland, når de nået frem til udnyttelsesfasen.

Hensigten med ændringerne er at lukke et par huller i lovgivningen og så få præciseret, hvad der rent faktisk er skattepligtige aktiviteter - både når det gælder olie- og gasjagt til søs og jagten på hårde mineraler på land.

Skattespørgsmålet er blevet aktuelt efter, at internationale skatteeksperter har sået tvivl om Grønlands ret til at beskatte forundersøgelser og efterforskning til søs på søterritoriet ved og på kontinental soklen.

De internationale eksperter mener, at Grønland helt tilbage i 1991 ved en omlægning af den daværende kultbrinte-skatteregler glemte at indføre skatteregler på sokkelområderne. Og selv om skattestyrelsen ikke nødvendigvis er enig med eksperterne, er man ikke indstillet på at tage chancer. Derfor finjusteres skattelovgivningen nu forhold til de gældende havretskonventioner og regler.

Hvad de nye skatteregler så kan tilføre landskassen er usikkert. Det afhænger helt af aktivitetsniveauet, fremgår det af skattestyrelsens bemærkninger til lovændringerne. Men det står helt fast, at såvel de koncessionerede selskaber som deres eventuelt tilknyttede servicevirksomheder og alle ders ansatte kommer til at aflevere grønlandske selvangivelser. Det hvad enten de deltager i seismiske undersøgelser eller service- og konsulentaktiviteter.

Skattemæssigt bliver det selskaber og deres ansatte fra lande uden dobbeltbeskatningsaftale med Grønland, der først og fremmest kommer til at holde for.

For at sikre, at selskaberne overholder de nye skærpede bestemmelser, lægges der med de skattemæssige lovændringer op til, at de udenlandske råstofvirksomheder skal benytte såkaldte fiskale repræsentanter eller grønlandske befuldmægtigede, der skal garantere, at selskaber og ansatte betaler dét, de skal til Landskassen. Hvervet som fiskale repræsentanter eller befuldmægtigede vil sandsynligvis blive varetaget af herværende advokat- eller revisionsfirmaer.