Skatte- og velfærdskommissionen er i støbeskeen

Naalakkersuisut - landsstyret - er ved at være klar til at sætte den varslede Skatte- og Velfærdskommission igang. Kommissoriet er udarbejdet og en række personer er blevet udpeget. Eller rettere spurgt, om de vil være med. Men her har ferietiden drillet. Det har knebet med at få tilbagemeldinger de folk, der er rettet henvendelse til, oplyser landsstyremedlem for finanser Palle Frederiksen (D), der ikke vil oplyse nogen navne på nuværende tidspunkt, ligesom han heller ikke vil give den endelige ordlyd på kommissoriet.
31. juli 2009 16:07

Men han forklarer, at kommissoriet er udarbejdet af ham og hans landsstyrekollega Maliina Abelsen har udarbejdet det kommissorium, der bliver arbejdsgrundlaget, og som fletter de socialpolitiske problemstillinger sammen de økonomiske udfordringer, som Grønland står overfor.

Han siger, at kommissionen vil blive snævert sammensat. Der vil blive tale om et formandsskab på 4-5 personer, der kan trække på ekspertise fra de involverede direktorater. Samtidig vil formandsskabet kunne efter behoved kunne tilforordne repræsentanter fra diverse institutioner og interesseorganisationer.

Men Palle Christiansen understreger, at der ikke vil blive udpeget repræsentanter for interesseorganisationer som faste medlemmer af kommissionen. Det sker i et forsøg at forhidre, at kommissionsarbejdet gøres til en kampplads for særstandpunkter og særinteresser siger han.

Han håber, at kommissionen kan nedsættes i løbet af efteråret og forhåbentlig komme med de første anbefalinger i begyndelsen af 2010, så de allerede kan indarbejdes i finansloven for 2011. Herefter er det intentionen, at kommissionen afgiver betænkning i slutningen af 2011, så det egentlige reformarbejde kan sættes igang i 2012.

Han forestiller sig, at skatte- og velfærdsreformen skal kunne række mellem 10 og 20 år frem i tiden.

Også et særligt økonomisk råd er på vej. Også her er der udarbejdet en kandidatliste. Eller en ønskeliste med kandidater Men også her gælder det, at sommerferietiden har forhindret kandidaterne i et melde tilbage. Derfor afviser Palle Christiansen at sige noget om, hvem der står på ønskelisten. Men som han kryptisk siger, at så er der nok nogen, der vil blive overrasket.