Skandaleramt oliegigant på vej til Arktis

Olieselskabet BP, der er ansvarlig for katastrofen i Den Mexicanske Golf, vil til efteråret bore efter olie i arktisk farvand.
24. juni 2010 14:35

Ifølge det amerikanske magasin Rolling Stone har USA's regering via sit kontor for offshoreboringer - Minerals Management Service - givet både BP og Shell grønt lys til 11 olieprøveboringer i Chukchi Havet nær Rusland og Beaufort Havet ved Alaska.

BP's planer er tilsyneladende først at bore under den lille ø Liberty og derfra bore flere kilometer ud til siden, indtil selskabet når et område, som skønnes at indeholde 105 milloner tønder olie.

Ifølge magasinet vil det blive verdens længste boring, og BP har været nødt til at presse de teknologiske muligheder til et maximum. Rolling Stone skriver, at det er "en af de største udfordringer nogensinde" i det, som BP selv kalder for "det mest barske vejr i verden".

Planerne om prøveboringer i Arktis får flere miljøorganistioner til at gløde af raseri. Og eksperter advarer om, at udslip i Arktis vil blive en endnu større katastrofe end den i Den Mexicanske Golf - blandt andet på grund af is, som end ikke isbrydere kan trænge igennem, og fordi hjælp fra den nærmeste kystvagt er tusindvis af kilometer væk.

- Hvis det er så svært at gøre rent efter udslip i gunstige omgivelser i Den Mexicanske Golf, så held og lykke med at rydde op i Arktis, lyder det fra en af kritikerne Sheldon Whitehouse i Rolling Stone.