Skal vi beskatte som islændingene?

Finansdepartementet undersøger, om det giver mening at uddele fiskeriafgifter som de gør i Island.
23. juni 2014 12:09

Hvad hvis politikerne i stedet for at skrue op og ned for fiskeriafgifterne fra år til år blev enige om en fordelingsnøgle, hvor den største afgift skal betales af de virksomheder, der fisker de mest indtjenende arter? Sådan en model har islændingene lige indført.

Reformen vil give færre penge i Islands statskasse, men regeringen håber, at det både vil gavne branchen og skabe et mere retfærdigt afgiftssystem.

- Der har været en hel del debat om fiskeriafgifterne her i Island, siger Þórir Hrafnsson, der er pressemedarbejder i det islandske erhvervs- og innovationsministerium, og forklarer, hvordan regeringen i Island som noget af det første i 2012 satte fiskeriafgifterne ned.

- Denne regering mener, at afgifterne kun skal være moderate og sættes efter, hvor meget fiskeriet kan betale.

Det islandske fiskeri havde haft et par dårlige år og blev derfor ekstra glade for regeringens håndsrækning med lavere afgifter, for det har skabt en større indtjening.

I Island er der afgifter på alle fiskearter. Til gengæld er afgifterne meget lavere - for eksempel 30 øre per kilo makrel, hvor Naalakkersuisut herhjemme tager en makrelafgift, der er tre gange så stor, 95 øre kiloet.

Afgifterne er lavere i Island, og i forbindelse med en ny afgiftsreform på vores naboø har der været stor uenighed, siger Þórir Hrafnsson.

- Der er mange holdninger i islandsk politik til, hvor meget fiskerne og industrien bør betale i afgift.

Der var flertal i Island om, at størstedelen af afgifterne bør betales på de arter, der fiskes mest af. Så fra næste skatteår justeres afgifterne dynamisk og med tilbagevirkende kraft, efter hvilke fiskearter der er fanget mest af hvert år.

Naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq, som er overordnet ansvarlig for skatter og afgifter, siger til KNR, at Naalakkersuisut også er interesseret i den islandske afgiftsmodel.

- Vi har lige etableret en arbejdsgruppe, der er ved at udarbejde en analyse af hele fiskerieafgiftsområdet. Her ser de også på differentierede afgifter som i Island, siger han.

Men der bliver nok ingen grønlandsk afgiftsrevolution i morgen, for arbejdsgruppen skal først præsenteres starten af 2015. Men Vittus Qujaukitsoq skriver, at han regner med, at der til forårssamlingen 2015 vil komme lovforslag om ændringer i fiskeriafgifterne.