Skal Ilulissat Isfjord fredes?

Det såkaldte Ramsar-sekretariat, der internationalt sørger for tilsyn af områder, hvor dyr og planter har behov for beskyttelse, har lige været på besøg i Diskobugten. Nu vil Ramsar-sekretariatet muligvis gerne også have Ilulissat Isfjord under sig, for at sikre bestanden af hellefisk i området.
Skrevet af Karsten Sommer
17. juni 2009 15:20

11 områder i Grønland er erklæret som Ramsar områder. Og det er netop for at tage stikprøver i to af disse områder, Kittissunnguit og Mudderbugten, at Ramsar sekretariatet lige har været i Diskobugten. Ramsar sekretariatet, der besøgte Ilulissat på tilbagerejsen, blev samtidig så betaget af Ilulissat Isfjord, at de er interesseret i også at få Isfjorden erklæret som et Ramsar område.

Inge Thaulow, der deltog som repræsentant for Hjemmestyret, fortæller, at Ramsar-sekretariatet er interesseret i at tilføje nye områder i Grønland. Især er de interesseret i Ilulissat Isfjord.

- Vil det sige at de nu vil frede hellefisken, der har en stor betydning for fiskerne i byen?

- Nej, man behøver ikke at blive fredet totalt, bare fordi man erklæres som Ramsar område. Det kan lige så godt være for at bevare en bæredygtig hellefiskebestand, så fiskerne kan blive ved med at leve rentabelt af hellefisken, også langt ud i fremtiden, siger Inge Thaulow.

Ramsar-sekretariatet mener, at man nu også skal se på fiskearter, så man kan sikre bevarelsen af dem. Det er vigtigt, især nu hvor olieefterforskninger og Alcoa mere og mere kan blive en del af erhvervsbilledet i Grønland.

- Det er vigtigt at opretholde det unikke økosystem, netop fordi det bidrager til at servicere befolkningen med vigtige ressourcer, mener Ramsar sekretariat.

Men det er i sidste ende Grønlands Hjemmestyre, der skal beslutte om bestemte områder med fiskearter også skal komme ind under Ramsar konventionen.