Skal du stemme i Nuuk på tirsdag? Så kan du have mundbind på

Der bliver plads til 500 vælgere i hallen Inussivik i hovedstaden. Det er fire gange mere end det tilladte – og derfor har Coronasekretariatet givet dispensation, hvis vælgerne anbefales at tage mundbind på. 
Skrevet af Christine Hyldal
03. april 2021 09:32

20.000 blyanter og 10.000 mundbind.

Det er der købt ind til vælgerne i Kommuneqarfik Sermersooq på tirsdag. 

Blyanten skal du tage med hjem efter at have sat kryds på stemmesedlen på grund af coronaregler – og mundbindet kan du tage på, når du går ind i hallen Inussivik for at stemme.

I en måned har der ikke været registreret nogle tilfælde af corona i Grønland. Alligevel gælder coronarestriktionerne stadig, og der må max være 100 mennesker samlet indenfor. 

På de fleste af hovedstadskommunens afstemningssteder er det ikke noget problem - men i Nuuk er der tidspunkter, hvor der vil komme mere end 100 vælgere på én gang. 

Så derfor er hallen delt op i fem sektioner med plads til 100 i hver. Dermed kan der være 500 vælgere i Inussivik på én gang – og det er fire gange så mange, som det tilladte. 

Dét har Coronasekretariatet givet dispensation til – hvis vælgerne vel at mærke bliver anbefalet at tage et mundbind på, som de får udleveret ved indgangen, oplyser Lars Damkjær, som er kommunikationschef i Kommuneqarfik Sermersooq, til KNR. 

 

Foto © : Christina Heilmann Rasmussen

Valgblyanten, som du skal tage med hjem. Foto: Christina Heilmann Rasmussen

 

Hverken i Kommune Qeqertalik eller Avannaata Kommunia er der givet dispensation til at mere end 100 vælgere på ét valgsted, oplyser sekretariatscheferne. 

Klaus Georg Hansen er afdelingschef i Indenrigsafdelingen i Selvstyret, som har ansvar for forberedelserne til valget. Han kender heller ikke til andre afstemningssteder, hvor der er givet dispensation til mere end 100 vælgere andre steder end i Nuuk.

Og i Nuuk er det sekretariatsleder Christina Heilmann Rasmussen, der er ansvarlig for alt det praktiske: 

- Når du ankommer til Inussivik, skal du gå til hovedindgangen. Der står der beholdere med sprit. Derefter kommer du ind i hallen, som er delt op i et lidt større lokale og fire afspærrede lokaler. Så egentlig er der fem lokaler i alt, siger hun.

- Vi har købt rigtig meget håndsprit, mundbind og engangshandsker. Vi har også købt dobbelt så mange stemmebokse, så der nu er 24, i et forsøg på at undgå kø. 

Stemmebokse bliver afsprittet løbende, fortæller hun. 

 

Foto © : Scanpix

 

Også i Tasiilaq og Paamiut er afstemningerne rykket til større omgivelser end sædvanligt. 

- Jeg er helt tryg. Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at coronaregler bliver overholdt, siger Christina Heilmann Rasmussen. 

Inussivik åbner klokken 09 på tirsdag og lukker klokken 20. 

  • Tirsdag 6. april er der valg til Inatsisartut, kommunalvalg, menighedsrådsvalg - og i bygderne også til bygderådet.
  • Der er i alt 72 afstemningssteder rundt om i landet.
  • Stemmesedlerne er blevet sendt afsted fra Nuuk. De er kommet frem på mindre end ti døgn.
  • Forud for valget er alle blevet opfordret til at brevstemme. Det er af coronahensyn, selv om Grønland ikke har haft nogen coronatilfælde i næsten en måned.
  • Afstemningssteder åbner klokken 9 og lukker klokken 20.
  • Der er omkring 41.000 stemmeberettigede vælgere. 
  • Til Inatsisartut skal der vælges 31 medlemmer. 189 kandidater stiller op.
  • Til de fem kommunalvalg er der i alt 254 kandidater.

Præcisering: Kommuneqarfik Sermersooq oplyser lørdag eftermiddag, at det alligevel ikke bliver obligatorisk at bære mundbind, selv om det var, hvad KNR havde fået oplyst. Det er nu blot en anbefaling at bære mundbind, oplyser kommunikationschef Lars Damkjær.