- Skal Arktisk Kommando være i Nuuk

I dag kommer den danske forsvarsminister Gitte Lillelund Bech til Nuuk for at diskutere fremtidens forsvarsordning for Arktis. Hun var i går på besøg på flådestation Grønnedal, og i dag skal Lillelund Bech blandt andre mødes med formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist i Nuuk for at tale om den fremtidige placering af Arktisk Kommando.
Skrevet af Ritzau, Karsten Sommer
16. maj 2011 04:45

Hendes besøg falder sammen med offentliggørelse af Wikileaks dokumenter, der antyder at placeringen af den ny Arktiske Kommando allerede er besluttet. I følge dokumenterne mener den danske regering at kommandoen skal ligge i Nuuk.

Kommune Kujalleq har ellers længe kæmpet for at få Kommandoen til Narsarssuaq.
Og her i 11.time kommer også Qeqqeta Kommunia på banen. Borgmester Hermann Berthelsen opfordrer i en skrivelse i dag Kuupik Kleist til også at tage Kangerlussuaq med i overvejelserne, som en mulig placering for Arktisk Kommando.

Etableringen af den ny kommando er besluttet i Forsvarsforliget 2010-2014, hvor Grønlands Kommando og Færøernes Kommando slås sammen til én enhed med henblik på at styrke Forsvaret i en tid hvor Arktis har fået en ny geostrategiske betydning, som følge af de nye forhold klimaændringerne fører med sig.

Et andet emne på dagsordenen er nye redningshelikoptere i Grønland. Det hænger sammen med den juridisk bindende SAR-aftale om fælles søredning, som Arktisk Råds medlemslande skrev under torsdag.