Debat: Skal ”Musku” blive i Kangerlussuaq eller til Danmark?

Debatten buldrer afsted på Facebook. For en moderløs moskuskalv har gået rundt i lufthavnsbygden i tre måneder, og den skal måske sendes til Danmark.
Moskuskalven er otte måneder gammel, og den har været i bygden i tre måneder. Foto © : Tobiasine Abelsen
31. januar 2023 12:00

En moderløs moskuskalv er blevet genstand for stor debat på Facebook.

Kalven, som nogen kalder for ”Musku”, er omkring otte måneder. Dens mor er sandsynligvis blevet skudt i jagtsæsonen, hvorefter kalven har fundet vej ind til bygden. Kommunens ansatte lægger hestefoder ud til den, for at den får vitaminer, og en dyrlæge har vaccineret den. 

Der går rygter om, at en zoo i Danmark gerne vil have den - men det vil Departementet for Fiskeri og Fangst dog ikke bekræfte. De vil kun oplyse, at de er i gang med at gennemgå reglerne for dyr, der skal sendes ud af landet. 

Og det har fået kommentartråden på KNR's Facebookside til at gløde: Nogle mener, at kalven skal skydes. "Den smager godt i ovnen med kartofler", skriver en. 

"Haalooo, tilhører ikke varme-land"

Andre mener, at den skal blive i Kangerlussuaq, så den bliver en halvtam turistattraktion. Og så er der dem, der raser over, at den måske skal sendes til Danmark - langt væk fra dens naturlige omgivelser og arktisk kulde. 

"Der er alt for varm i Danmark, slet ikke sundt, når den bures inde. Det er bedst at lade den blive og lade den leve i blandt vilde moskusokser", skriver en.

"Nej, Nej! Hallooo, den tilhører ikke i varme-land, den hører til i et koldt land! Hvorfor skal den flytte til dk!? Han har familie! Han er ikke alene", skriver en anden.

LÆS OGSÅ Billeder og video: Moskuskalv har gået moderløs rundt i Kangerlussuaq i tre måneder

Johan Lange fra Kangerlussuaq er en af dem, der synes, at kalven skal dø.

- Jeg har ikke set den selv, men jeg har hørt om den og set billeder af den, siger han til KNR. 

Ønsker du at den bliver i Kangerlussuaq eller vil du sende den til Danmark?

- I Grønland har vi ikke lyst til at se dyr, der har det hårdt. Jeg ønsker bare, at de skal aflives, siger han.

- Men hvis nogen vil have den fra en zoologisk have, så håber jeg, at den bliver sendt derned straks. Jeg har hørt, at den har tabt sig meget, og hvis det passer, så har den det altså ikke godt, siger Johan Lange.

Fritz Baumann Petersen har en anden mening.

- Jeg håber, den kommer i kontakt med nogle af de andre moskusokser, der går ret tæt på området her. En kilometer eller sådan noget udenfor bygden kan du finde moskusokser. Så kan det være, at den kan slutte sig til sin flok der og komme tilbage til naturen, hvor den hører til, siger Fritz Baumann Petersen.

 

Foto © : Tobiasine Abelsen

Kalven har i tre måneder rendt rundt i Kangerlussuaq. Foto: Tobiasine Abelsen