Skab udvikling hvor det giver mening

Det er både naturligt og sundt for velfærden, at vi satser på udvikling i byerne, og at vi lader bygder uden grundlag for udvikling affolke. Men levevilkårene i byer og bygder må ikke blive for forskellige, da det vil bremse udviklingen og dermed true velfærden.
Skrevet af Mads Ullerup
12. november 2012 12:45

Sådan lyder advarslen fra sociolog Margrethe Sørensen, der har stor kendskab til udviklingen i bygderne herhjemme.

- Der kan være god begrundelse i at have en forholdsvis høj levestandard også de små steder, fordi det alt andet lige vil opmuntre befolkningen til at flytte til større steder. Derved vil tanken om at centrene tiltrækker både mennesker og arbejdspladser og god service på lang sigt føre til det. Det forklarer sociolog Margrethe Sørensen, der i dag er selvstændig konsulent og som tidligere har arbejdet 30 år i det tidligere Hjemmestyre med fokus på infrastruktur og udvilking i bygderne herhjemme.

I sidste uge udkom den Nordatlantiske Tænketank med en rapport, der i korte træk når frem til, at vi bør satse på udviklingen i nogle enkelte stærke byer for derved at sikre velfærden herhjemme i fremtiden.

Konklussionen i rapporten er, at det er for dyrt og urentabelt at holde bygder kunstigt i live og at velfærden vil lide under det, hvis man gør det i for vid udstrækning.

Ifølge Margrethe Sørensen der har beskæftiget sig med bygderne herhjemme i mange år, har der gennem lang tid være en konstant og stabil afvandring fra bygderne i Grønland.

Og at der bor færre og færre i bygderne betyder, at vi må tænke over, hvordan vi bruger ressourcerne bedst muligt, forklarer hun.

- Det betyder, at når der skal leveres offentlig service, så vil det samtidig betyde, at man skal nedskalere. det kan ikke nytte noget at have et meget stort elværk på en lokalitet, hvor befolkningstallet bliver mindre, fordi så bliver det for dyrt med elektriciteten eller varmen. formentlig skal der også nedskaleres på en række af de sektorer, hvor det handler om mennesker, altså på uddannelses-, sundheds og socialområdet, siger sociolog og selvstændig konsulent Margrethe Sørensen.