Siumuttere efterlyser visioner

Der mangler visioner i Siumut. Det var responsen fra partiet efter Aleqa Hammond her til formiddag gav sin årsberetning som formand for Siumut.
Aleqa Hammond
12. juni 2014 14:08

Aleqa Hammonds tale skuede tilbage på de ting Siumut har opnået som parti. Hun talte om de tre store partikæmper Moses Olsen, Jonathan Motzfeldt og Lars Emil Johansen og deres mod.

De var en slags overmennesker, som kastede sig ud i det ukendte uden nogen at støtte sig op af. De lavede de første spor i sneen og turde gå efter mål som andre dårligt kunne forestille sig. Og det er indbegrebet af Siumut, sagde formanden.

Kritikerne siger at det ikke kan lade sig gøre, men vi tror på det, slog formanden fast.

Aleqa Hammond tale var fokuseret om det positive. For eksempel nævnte hun hvordan et tidligere landsmøde havde sat som mål, at man skulle højne uddannelsesniveauet her til lands.

Når jeg sætter mig ind i Atlantflyveren kan jeg i dag høre kaptajnen sige tikiluariti, og både advokater, læger og pædagoger kan i dag tale grønlandsk, sagde Hammond som pegede på, at flere i dag genemføre uddannelser end tidligere, men hun nævnte ikke noget om de mange, der trods alt, stadig falder fra.

Tonen blev noget mere skarp, da formand for Inatsisartut Lars Emil Johansen indtog podiet.

- Vi mangler nye visioner for fremtiden. Nye mål mangler jeg i formandensberetning. Nye mål mangler jeg i landsmødet. Partiet har efterhånden udviklet sig til at være nikkedukker for formanden og bestyrelsen, sagde han.

Kommune Kujalleqs borgmester Jørgen Wæver Johansen nævnte, at han savnede noget om de mange, som ikke får en uddannelse og havner i arbejdsløshed.

Kim Kielsen savnede noget om vold, misbrug, seksuelt misbrug.

-  Vi skal ikke lade som om det ikke forekommer – her er vores opgave, sagde han.

Naalakkersuisoq Nick Nielsen var også klar.

- I din tale mangler jeg hvordan du vil samarbejde med os.

Han slog yderligere fast, at han savner visioner. F.eks. lagde han op til at partiet skal melde klart ud til befolkningen, at visionen er, at i 2030 er Grønland selvstændigt.