Siumutter kræver møde om Alcoa

Medlem af Inatsisartut for Siumut Karl Lyberth, kræver, at Inatsisartuts midlertidige Alcoa-udvalg hurtigst muligt skal indkaldes til møde.
Skrevet af Mads Lynge
02. marts 2011 10:46

Det sker blandt andet på baggrund af, at Alcoa overfor Naalakkersuisut har udtalt, at anlægsomkostningerne skal ned, siger Karl Lyberth:

- Alcoa har i et møde med Naalakkersuisoq for Råstoffer, Ove Karl Berthelsen, sagt, at det er for dyrt at anlægge en smelter og et vandkraftværk, hvis det er grønlandske lønninger man skal gå ud fra, siger Karl Lyberth.

I den forbindelse er aluminiumsgigantens forhandlinger med GA og SIK om brug af billig udenlandsk arbejdskraft under anlægsarbejdet af det eventuelle smelteværk, ifølge Alcoa selv, ikke gået som de havde forventet.

- Det er på den baggrund, at jeg har anmodet det midlertidige udvalgs formand, Justus Hansen, om at indkalde til møde i udvalget hurtigst muligt, siger Karl Lyberth, og han fortsætter:

- I første omgang søger vi at komme i samråd med Naalakkersuisoq for området, Ove Karl Berthelsen. Så må vi se hav der så sker bagefter, men jeg synes det er vigtigt, at det midlertidige udvalg vedrørende aluminiumssmelter, på vegne af Inatsisartut, også følger med i den her proces. Så medlemmerne, på vegne af deres partier, får mulighed for at komme med bemærkninger til projektet, siger han:

Føler du, at Grønland er nødt til at komme med ofringer i denne her sag?

- Jeg ved ikke om man kan kalde det ofringer, men Alcoa har stillet nogle krav. Så må vi se hvad vi kan gøre ved det. Alcoa mener det er for dyrt at anlægge en smelter og et vandkraft, når man benytter sig af det grønlandske lønniveau. Så må vi tage den diskussion derfra, siger Siumuts Karl Lyberth.

Demokraternes Justus Hansen, der er formand for det midlertidige udvalg vedrørende aluminiumssmelter i Grønland siger, at han hurtigst muligt vil indkalde til et møde. Han kunne dog på nuværende tidspunkt ikke oplyse om hvornår det kan lade sig gøre.