Siumuts støtte til Alcoa vakler

Siumut bakker ikke længere ubetinget op om Alcoa-projektet. Den klokkeklare anbefaling, som Siumut i flere år har stået for, er nu byttet ud med skepsis og et ønske om at træde varsomt. Det kom frem under Inatsisartuts debat om Naalakkersuisuts storskalaredegørelse i slutningen af sidste uge.

- Vi er nødt til at være grundige, påpasselige og varsomme i forhold til den store udvikling, der kommer, når og hvis vi skal til at vælge disse storskalaprojekter. Der er jo flere forskellige valg, vi kan træffe. Der er olie, mineraler og så mange andre muligheder, der også skal tages i betragtning. Derunder aluminiumsprojektet, siger Siumuts ordfører, Akitsinnguaq Olsen.

Så derfor skal der være meget mere afklaret, før Siumut vil tage endelig stilling, lyder det.

- Vi varsler om, at vi er nødt til at have grundig information om alle områder, før vi kan sige hvilke områder, vi vil satse på,  fortsætter Akitsinnguaq Olsen.

Det er navnligt spørgsmål om miljø og om hvilke vilkår udefrakommende arbejdere skal bydes, som Siumut vil have svar på.

- Vi er langt fra færdige med at kigge på lønforhold og de sidste analyser og rapporter omkring miljø og sundhed. Så vi har en del, vi skal have kigget på, før vi kan tage stilling til, hvilken model, vi vil gå efter. Men grundlæggende er vi enige om, at det skal være en af vores målsætninger i storskalaprojekterne, siger Akitsinnguaq Olsen.

Men det lader til, at der er splittelse i Siumut-gruppen om holdningen til Alcoa-projektet.

- Jeg føler, at hver gang vi tager to skridt frem, tager vi også ét tilbage. Det er som vi vægrer os ved at beslutte os, sagde Siumut-medlem Kim Kielsen fra Landstingssalen i går,og han påpegede, at en masse grønlandske borgere lige nu står og venter.

Både IA og Atassut bemærkede da også Siumuts tvetydige holdning til aluminiumsprojektet.

- Jeg har lagt mærke til, at Siumut har svært ved at finde fælles ståsted i denne debat, sagde IA's Aqqaluaq B. Egede blandt andet.

Og fra Atassuts Siverth K. Heilmann lød det:

- Tidligere har Siumut klart sagt, at man bakker op. Nu lyder det til, at man mener det modsatte.

Nu siger Akitsinnguaq Olsen kortfattet til det spørgsmål:

- Jeg kan sige, at flertallet i Siumut står om tilblivelsen af Alcoa-projektet.

Redaktionel tilføjelse: På baggrund af en henvendelse fra Siumut kan vi præcisere, at når Kim Kielsen taler om, at to skridt frem følges af ét tilbage i Alcoa-spørgsmålet, taler han om samfundet som helheds evne til at beslutte sig - og sigter ikke til, at partiet Siumut som sådan går hverken frem eller tilbage i spørgsmålet.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt