Siumut vil ikke tvinge kommuner til lighed

Når det kommer til de ønskede brede aftaler på skatteområdet, stod det allerede under dagens åbningsdebatten klart, at der kommer til at være store knaster i forhold til Skatte- og Velfærdskommissionens anbefaling af at indføre en fælles skatteprocent i hele landet.
Skrevet af Mads Fisker
20. september 2011 18:21

Formanden for Naalakkersuisut mener nemlig, at det er på høje tid for at stille befolkningen mere lige, mens Siumuts leder mener, at det et nyttesløst overgreb på kommunernes ret til selv at bestemme.  

- Hvorfor tror Naalakkersuisut, at det vil gøre tingene lettere for kommunerne, hvis de ikke længere har ret til at fastsætte deres egen kommuneskat? Jeg mener, at det er meget vigtigt, at kommunerne har selvbestemmelsesret på det her område, og jeg tror, at kommunerne bedst selv er klar over, hvad der vil være bedst for dem, siger Aleqa Hammond, der mener, at det vil være stik imod Naalakkersuisuts løfter om selvbestemmelse og nærdemokrati langs kysten, hvis man vælger at følge kommissionens anbefaling af en fælles skatteprocent.

Men ifølge Kuupik Kleist handler kommunernes selvbestemmelse om meget mere end retten til at fastsætte sin skatteprocent. Og formanden for Naalakkersuisut mener, at det i netop spørgsmålet om retten til at udskrive skatter bør veje langt tungere, at befolkningen bliver ligestillet.

 - Det er strengt nødvendigt at begynde at se på skatten, hvis man vil gøre alvor af at udligne forskellene kommunerne imellem og dermed også befolkningsgrupperne imellem. Og sørge for lige vilkår over hele landet uafhængigt af, at vi bor i fire kommuner. Landets befolkningsstørrelse taget i betragtning er det jo lidt underligt, at vi først skulle operere med 17 forskellige kommunale skattesatser og nu er nede på fire. Jeg tror, at udviklingen kun går i retning af, at hele landets befolkning bliver ligestillet i sin skattebetaling, siger Kuupik Kleist, der satser på, at det vil lykkes at få både kommunerne og Siumut med på vognen.

- Nu har vi lagt op til, at når vi skal fastsætte skatterne næste forår, har vi forhandlet os frem til en løsning sammen med kommunerne omkring det spørgsmål. Og forhåbentligt bliver det også sådan, at man i Inatsisartut vil være enige om det resultat, lyder det fra Naalakkersuisut-formanden.