Siumut vil have mere end en kop kaffe

Sidste år stemte kun Siumut imod den endelige finanslov, men forud for det politiske efterår har landets store oppositionsparti meldt ud, at de vil gå benhårdt efter indflydelse på næste års budgetter. Siumut håber dermed på et bredt forlig, men stiller på forhånd ingen ultimative krav.
Skrevet af Mads Fisker
28. juli 2011 12:35

Ønskesedlen ligger klar hos Siumut forud for forhandlingerne om næste års finanslov.

- Storkommunernes økonomi skal forbedres, den stigende arbejdsløshed skal bekæmpes og samtidig vil vi gerne sikre, at byggepolitikken spredes til resten af kysten i hele Grønland, siger leder Aleqa Hammond og understreger, at arbejdsløsheden står allerøverst på listen.

En konkret plan for at skabe arbejdspladser særligt igennem nye erhverv skal bringe den ned. Og pengene til disse investeringer skal særligt hentes i det udenlandske erhvervsliv, når finansloven skal sættes sammen, mener partiet.

- Alle selskaber, som har interesse i udvinding af råstoffer i Grønland, skal betale en pæn sum afgifter. Og vi vil gerne gå i front for at sikre, at pengene kommer ind den vej, siger Aleqa Hammond.

Siumut forventer, at Naalakkersuisut vil være imødekommende for at opnå det bredest mulige forlig, men ønsker dog ikke at stille nogen ultimative krav.

- Det drejer sig ikke om ultimative krav. Det må være således, at Naalakkersuisut har en imødekommenhed og er klar til at diskutere, hvordan vi kommer ud med et bredt forlig i stedet for blot at afvise med, at det måtte være urealistisk, siger Aleqa Hammond.

Sidste efterår kom der fra Siumuts side krasse meldinger om, hvad daværende naalakkersuisoq Palle Christiansens person betød for forhandlingerne eller måske nærmere mangel på samme.

- Når naalakkersuisoq for finanser åbner sin mund, så slukkes alle forhåbninger; det er en utrolig arrogant og nedladende måde, der tales til os på, sagde partiets finanspolitiske ordfører Per Berthelsen dengang.

Men Siumuts leder er forud for det politiske efterår ikke meget for at forholde sig til, om det forbedrer muligheden for et forlig bakket op fra begge sider af Inatsisartut-salen, at Maliina Abelsen og ikke Palle Christiansen i dag sidder for enden af bordet.

- For Siumut har den enkelte person aldrig været afgørende. Det handler om politikken i sig selv, og forhandlingerne sidste år kan man ikke kalde forhandlinger; vi blev inviteret til en kop kaffe, og det var det, siger Aleqa Hammond.

Naalakkersuisut har i øvrigt for nyligt fået grønt lys fra finansudvalget til en større omrokering af midler for at få flere ledige i arbejde i år og næste år. Planen er især målrettet jobs, som netop har med mineral- og olieaktiviteterne at gøre. Siumuts to medlemmer af udvalget afviste her ansøgningen.

- Naalakkersuisut burde fremlægge en samlet plan for ledighedsbekæmpelse,
inden der tages stilling til det foreslåede tiltag. Hvis Naalakkersuisut ikke har udarbejdet
en samlet plan for arbejdsmarkedsindsatsen risikerer tiltaget let blot at blive en hovsaløsning, skrev suppleanterne Aleqa Hammond og Doris Jakobsen i sin mindretalsudtalelse.

Inden for den nærmeste måned ventes naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen at fremlægge sit første finanslovsforslag som landets kassemester. Den endelige finanslov skal vedtages mod slutningen af årets efterårssamling.