Siumut truede KNR under valgkampen

Under valgkampen til landstingsvalget i juni truede Siumut KNR i en mail. Siumut krævede ubegrænsede og ucensurerede udsendelser om deres valgprogram.
Skrevet af mlk
15. oktober 2009 07:23

Under valgkampen ved det seneste landstingsvalg truede Siumuts partikonsulent i en officiel mail til KNR's direktør både KNR og direktøren. I mailen kritiserede Siumuts konsulent, at KNR i en specifik udsendelse lod to IA politikere få for meget taletid. Det skriver KNR i en pressemeddelelse.

Han skrev blandt andet: - Hvis I ikke reagerer offentligt, så vurderer vi (Siumut) det som, at I ikke magter at lave udsendelser ud fra KNR’s alsidighedsprincip, og I skal forvente at vi af alle midler vil agere på det.

Samtidig krævede Siumuts konsulent, at Siumut og andre partier fik mulighed for at lave ubegrænsede og ucensurerede udsendelser om deres valgprogrammer.

Direktør i KNR Ivalo Egede inviterede derfor Siumuts formand Hans Enoksen til et møde, hvor hun krævede, at brevet blev trukket tilbage. På mødet beklagede Hans Enoksen ordlyden, og han trak brevet tilbage. Efterfølgende modtog KNR en almindelig klage fra Siumut – denne gang uden trusler.

- Vi klarede sagen i mindelighed dengang, fordi vi ikke ønskede, at KNR blev trukket ind i valgkampen. Nu er episoden imidlertid kommet frem, fordi en jurist har søgt og fået aktindsigt om episoden, siger direktør Ivalo Egede.

- Sagen understreger bare, at KNR ikke kan trues til noget. KNR tilstræber alsidighed, men denne alsidighed kan ikke opnås i alle enkeltudsendelser. Vores alsidighed skal vurderes på hele sendefladen, siger direktøren, som ikke vil kommentere sagen yderligere.

Den tidligere partiformand for Siumut Hans Enoksen benægter, at han kendte til mailens ordlyd, før den blev afsendt. Han oplyser, at Siumuts konsulent Isak Olsen fik en påtale i forbindelse med sagen, da Isak Olsen egenrådigt havde afsendt mailen uden at oplyse sin partiformand om den først.