Siumut: Retssag er ikke svaret på EU-forbud

- Grønland skal i stedet udnytte Inuit-undtagelsen i sælskindssagen, mener partiformand Aleqa Hammond.
30. juli 2009 15:16

Grønlands svar på EU's forbud mod import af sælskindsprodukter skal ikke være en retssag. Det er holdningen i oppositionspartiet Siumut. Canada har bebudet, at man vil forsøge at gå rettens vej, og det grønlandske landsstyre overvejer samme fremgangsmåde. Men det vil være mere fornuftigt at arbejde for at udnytte den Inuit-undtagelse, som er indbygget i EU's forbud, siger Siumuts formand, Aleqa Hammond.

- Vi skylder ikke canadierne noget som sådan i sælskindssagen. Eftersom loven har en Inuit-undtagelse, så forpligter det EU til at høre os mere. Det kan skabe en helt ny tilgang til EU og sager, hvor vi har brug for EU-støtte. Det gælder også for hvalfangst, mener Aleqa Hammond.

I en pressemeddelelse fremhæver partiformanden, at det er Canadas sælfangstmetoder, der har skabt tumult og negativ debat i verden, og at Grønland har måttet betale en høj pris. Her er der tale om nye toner fra Siumut i forhold til dengang partiet var regeringsbærende og officielt stod last og brast med Canada i sælskindssagen.

- Men Grønland behøver ikke nødvendigvis at tilslutte sig, at Canada slæber EU for retten, siger Aleqa Hammond.

- EU har lavet en undtagelse for os, og den mulighed skal vi forsøge at udnytte.