Siumut: Qoornoq-deklaration er bluff

Den politiske debat om nul-tolerance overfor uran i forbindelse med eventuelle råstofudvindinger fortsætter.
30. november 2010 16:12

Nu kalder Siumuts politiske ordfører Karl Lyberth og partiets råstofpolitiske ordfører Kim Kielsen landsstyrekoalitionens såkaldte Qoornoq-deklaration for bluff.

Og de siger nej til at tiltræde deklarationen, som demokraternes leder, naalakkersuisoq Jens B. Frederiksen ellers har opfordret Siumut til.

Beslutningen fra 1988 om, at uran overhovedet ikke må være en del af de råstoffer, der udvindes, er forældet, siger Karl Lyberth og Kim Kielsen.

De peger samtidig på, at den gamle beslutning, som kun IA fastholder, er en af de kameler, som Demokraterne har måttet sluge for at komme til magten. Her henviser de til naalakkersuisoq Palle Christiansens udtalelser til KNR, hvor han opfordrede til, at nul-tolerance-tærsklen fjernes så hurtigt som muligt af hensyn til landets økonomiske situation.

Opfordringen blev bragt i radioen og kommenteret af Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, der erkendte, at der en principiel uenighed mellem IA og Demokraterne, men at koalitionsaftalen mellem partierne er bindende, ligesom Qoornoq-deklarationen er det.

Og Jens B. Frederiksens afvisning af Palle Christiansens udtalelser holder ikke. Palle Christiansen sagde, hvad han sagde, fremgår det Karl Lyberth og Kim Kielsens pressemeddelse, der også slår fast, at Siumut på forårssamlingen næste år fremsætter et beslutningsforslag om, at Naalakkersuisut pålægges snarest muligt at arbejde for indførelse af en øvre grænse for indholdet af uran på 0,1 pct. på alle udvindingstilladte råstoffer i Grønland.