Koalitionen er åben for at debattere hash, men er ikke sikker på, at legalisering er en god ide

Der er forskellige meninger fra Inuit Ataqatigiit og Siumut om Aqqalu Jerimiassens hash debat.
- Vi bør have mere viden om hash, hvis vi skal ændre vores lov om hash, siger Hans Peter Poulsen. Foto © : Kommune Qeqertalik

Aqqalu Jerimiassen fra Atassut slog onsdag et opslag op på Facebook omkring hash. Han mener, at der bør være en åben debat om rusmidlet.

På sit opslag spørger han blandt andet, om man skal gøre hash lovligt her i landet, eller om vi skal have strammere regler mod hash.

Opslaget har fået mange reaktioner og kommentare. Også partierne har forskellige meninger. 

LÆS OGSÅ Aqqalu Jerimiassen vil have debat om legalisering af hash

Inuit Ataqatigiit og Siumut er bege enige Atassut om, at der skal være en debat om hash.

- Jeg synes, det er vigtigt med en debat, hvis der er problemer i samfundet. Det er også vigtigt, at der skal være debat blandt befolkning, siger Agathe Fontain, som er næstformand i Inuit Ataqatigiit.

Siumut er enige, siger Siumuts ordfører Hans Peter Poulsen, men vil dog ikke komme ind på, hvorvidt rusmidlet skal legaliseres:

- Vi skal naturligvis også debattere konsekvenser og mulige konsekvenser ved hashforbrug, men rapporter fra de seneste år viser, at der er flere forskellige slags rusmidler tilgængelige i landet. Vi mener fra Siumut at det er en meget vigtig del af debatten, siger han til KNR.

Fordele og ulemper

Og i 2021 blev der beslaglagt 97,4 kilo hash. Det er langt over gennemsnittet for de seneste fem år, hvor der gennemsnitligt er blevet beslaglagt 64 kg hash.

Det viser politiets årsstatistik for 2021.

I sit opslag spørger Aqqalu Jerimiassen, om legalisering af hash vil sætte en stopper for de kriminelle, som sælger rusmidlet og tjener sorte penge på det.

Agathe Fontain ser både fordele og ulemper ved legalisering, og hun mener, at begge dele skal inkluderes i debatten, hvis den rejses i Inatsisartut.  

- Vi skal sørme også passe på, for siger vi bare ja til det hele, så kan forbruget også forhøjes. Det er noget, vi skal debattere, og det er meget vigtigt. Men vi skal høre argumenterne for debatten, både på den ene og den anden side, siger hun.

Befolkning fra kysten er også interesseret i at debattere hash, bemærker Hans Peter Poulsen.

- Folk plejer været åben for at debattere om hash, når vi er ude og rejse fra udvalget.

- Vi bør have mere viden om hash, hvis vi skal ændre vores lov om hash, siger han.