Siumut og IA står sammen om beredskab

Grønland skal have sit eget beredskabskorps. Et korps der både skal arbejde til havs og på land. Det mener i hvert fald Doris Jakobsen fra Siumut og Sara Olsvig og Naaja Nathanielsen fra IA.
09. oktober 2013 09:41

I eftermiddag præsenterer de et fælles forslag for Inatsisartut om, at se på mulighederne for at etablerer sådan et korps i samarbejde med Danmark.

- Vi ser jo i Arktis, hvordan vi får flere og flere aktiviteter både til havs og på land. Og vi har også mange gange set nu, at der har været udmeldinger om, at den indsats, der gøres fra forsvarets side, at den ikke er nok, siger Sara Olsvig fra IA.

Også Doris Jakobsen Siumut peger på den øgede trafik i det arktiske farvand og det utilstrækkelige beredskab.

- Hvis der sker en katastrofe i dag så er vi ikke helt klar. Vi er så få mennesker og vi regner kun med politiet ambulancefolk og brandmændene til vores beredskab. Det er desværre ikke nok, lyder det fra Doris Jakobsen.

Både Doris Jakobsen og Sara Olsvig peger på erfaringer fra vores nabolande, som et godt sted at søge inspiration.

- Alle er blevet registreret både unge og gamle som kan lave mad og kaffe, hvis der sker en katastrofe. Og vores naboland Island bruger deres bjergbestigere, hvis der sker en ulykke, siger Doris Jakobsen.

For Sara Olsvig er det vigtigt at Grønland med et eventuelt beredskab også selv kan være med til at tage større ansvar for ulykker inden for landets eget område.

- Så vores forslag handler om, at vi dels i Grønland tager et større medansvar for det beredskab vi skal have, både til havs og på land. Og dels at vi på den måde også sikre, at der er et beredskab, som kan træde til ved større eller mindre ulykker, både i forhold til beskyttelse af miljøet og selvfølgelig også i særdeleshed i forhold til at tage ud og finde og redde mennesker som er kommet i nød.

Sara Olsvig fortæller, at der er dansk opbakning til forslaget. Og faktisk har Doris Jakobsen allerede en aftale med den danske forsvarsminister Nikolaj Wammen, hvor de skal diskutere det grønlandske beredskab.

- Så vi skal mødes på fredag og så skal vi debattere beredskab i Grønland, siger Doris Jakobsen.

Tanken er at der lokalt skal være forskellige beredskabsgrupper, som kan dække det område de befinder sig i.