Siumut: Nytårstale en gentagelse fra sidste år

Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist's nytårstale er blot en gentagelse af Hans Enoksens nytårstale sidste år. Det mener Siumuts formand Aleqa Hammond, der samtidig mener, at formanden blot strejfede samfundets fremtidige udfordringer.
Skrevet af Jens Thorin
04. januar 2010 12:53

- Jeg havde regnet med, at han som landets leder ville komme med nogen visioner for, hvad vi kan forvente af regeringen i det kommende år. Men jeg var noget skuffet af hans tale, da jeg ikke kunne se, at der overhovedet var kommet noget nyt i forhold til, hvad der er blevet allerede sagt under sidste års nytårstale.

Aleqa Hammond mener i det hele taget, at Kuupik Kleists nytårstale er uambitiøs.

- Vi tager hul på det første år med Selvstyre. Og jeg har savnet spørgsmålet omkring, hvordan vi kan få alle med, således at vi kan få et bedre Grønland end tidligere. Fiskeriet har på ingen måde har fået særlig opmærksomhed. Finanskrisen bliver nævnt, som om den er overstået, hvilket jo ikke er tilfældet. Ambitionsniveauet er meget lavt. Der bliver nævnt kommissioner og rapporter, som man skal vente på. Det lyder som om, at man vil undgå at tage beslutninger selv, siger Siumutformanden.

Heller ikke Naalakkersuisut-formandens afsnit omkring Grønlands klimaaftale med Danmark imponerer oppositionslederen.

- Vi har jo i forvejen ratificeret Kyotoaftalen, og det forpligter os til at tage det næste skridt. Det er en diskussionssag, om det er en god aftale, man har sat op mellem Grønland og Danmark. Og det er endnu ikke taget politisk op, fordi det endnu ikke er præsenteret for os i Inatsisartut endnu. Men indtil videre kan vi sige, at der jo ikke er noget nyt i, at vi skal arbejde for et bedre miljø og et mere miljøbevidst politisk ledelse. Det er i sig selv intet nyt, siger Aleqa Hammond.