Siumut lokalforeningsformand: Det bliver et svært valg i år

I Attu bor der omkring 200 mennesker, og blandt dem er der en særdeles aktiv lokalforening for Siumut.
- Normalt tager jeg til landsmødet, hvor jeg allerede ved, hvem jeg vil stemme på. Men i år er der tre spændende kandidater, og de andre medlemmer i Attu bedt mig om, at først lytte til hvad de har at sige, før jeg beslutter mig. Så jeg kan ikke sige, hvem jeg stemmer på endnu. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
28. november 2020 18:00

Siumuts landsmøde er godt i gang. Der er omkring 65 deltagere, og alle har stemmeret. Det er medlemmer af partiet fra hele landet.

I bygden Attu bor der omkring 200 beboere.

Attu har også en aktiv Siumut lokalforening med 25 medlemmer. Til landsmødet sendte foreningen syv forslag. 

Formanden, Per Ole Frederiksen, har siddet på posten i omkring seks år. Han er opvokset i Attu og har fangst og fiskeri som erhverv.

Siumuts landsmøde

 

  • Fredag startede Siumuts generalforsamling i Nuuk.

 

  • Kort beskrevet lyder programmet sådan her:

 

  • Fredag: Generalforsamlingen åbnes med workshops.

 

  • Lørdag: Debat om partiets målsætninger.

 

  • Søndag: Debat, fremlæggelse af regnskab, valg til formand og bestyrelse.

 

  • Du kan følge med live her på knr.gl og KNR2 fra klokken 13 på søndag. 
     
  • Grunden til det er, at formandsvalget har en afgørende betydning for den fremtidige politiske ledelse af Grønland – herunder også på hvem der skal være formand for Naalakkersuisut

I 2018 fik bygden Attu Nordisk Råds Miljøpris, og det var Per Ole Frederiksen, som tog imod prisen på vegne af fiskere og fangerne i området. Ifølge prisuddelingen fik de prisen for deres indsats for at dokumentere havmiljøet og forslag til måder at forvalte det på.

- Ja, jeg er fisker og fanger, og jeg er meget interesseret i følgevirkningerne på det. For eksempel er jeg den, der sørger for at give tilbagemelding om, hvordan det går her i Attu, siger Per Ole Frederiksen.

Krematorium og religion

Attu Siumut har sendt syv forslag til landsmødet, og blandt dem er et ønske om, at der skal etableres et krematuriumi Nuuk. Under landsmødet blev forslaget taget godt imod. Det glæder Per Ole Frederiksen.

 

Foto © : KNR / Malik Brøns

 

- Vi stillede forslaget, fordi det kan være besværligt med transporten, når der er nogen der tager til Nuuk for at blive behandlet, men som desværre afgår ved døden. Derfor kan det blive meget dyrt for familierne at transportere den afdøde tilbage til deres hjemsted, siger han.

- Og så er vi i en tid, hvor der er kommet en sygdom, som vi ikke har mødt før, og det vil vi helt sikkert se mere af i fremtiden. Derfor har vi sat punktet til diskussion.

En anden forespørgelsesdebat, som Attu Siumut har stillet, er at man bør snakke om religion i partiet. Attu Siumut mener nemlig, at Siumut er et kristent parti, hvilket kan forhindre andre med et andet religiøst synspunkt at melde sig ind i partiet.

I tvivl om formandsvalg

Per Ole Frederiksen selv er mest interesseret i at være med til noget, hvor han føler, at han gør en forskel.

- Jeg synes, det er vigtigt at samles, uanset hvilket parti man støtter. Hvis man vil udvikle en bygd, er det vigtigt at lytte til alle slags forslag og kunne samles.

- I vores forening er det vigtigt for os, at vi kommer med forslag og snakker om dem, uanset hvad forslaget handler om. Det er noget, jeg godt kan lide at lave, og man får en følelse af, at man er med til at gøre noget.

Om Per Ole Frederiksen vil stemme på Kim Kielsen, Erik Jensen eller Vivian Motzfeldt, som alle tre stiller op til formandsvalget, er han ikke sikker på endnu. Det er Per Ole Frederiksens sjette deltagelse i Siumuts landsmøde.

- Normalt tager jeg til landsmødet, hvor jeg allerede ved, hvem jeg vil stemme på. Men i år er der tre spændende kandidater, og de andre medlemmer i Attu bedt mig om,at først lytte til, hvad de har at sige, før jeg beslutter mig. Så jeg kan ikke sige, hvem jeg stemmer på endnu, siger Per Ole Frederiksen.