Siumut: Flere veluddannede skal vende hjem

Partiet vil motivere flere til at returnere til Grønland ved at inddrage dem i mere i Selvstyrets opgaver, siger Folketingskandidat, Martha Abelsen.

Mere indflydelse i udenrigspolitikken, bedre behandling af socialt udsatte grønlændere i Danmark og flere unge veluddannede skal vende hjem.

Sådan lyder nogle af ting, som Siumuts fire kandidater vil arbejde for, hvis de bliver valgt til Folketinget. Kandidatlisten tæller Erik Jensen fra Sisimiut, Pitsi H. Høegh fra Qaqortoq og Aleqa Hammond og Martha Abelsen fra Nuuk.

Læs også Fontain: Der var flere misbrug af landskassen

Unge skal involveres
Martha Abelsen, der er tidligere KANUKOKA-formand mener, at det er vigtigt at udbrede kendskabet til Grønland i Danmark, som hun ofte oplever er meget dårligt hos danske kolleger. Hun vil også undersøge, hvorfor mange grønlændere vælger at flytte til Danmark.

En anden mærkesag er de mange grønlandske studerende, der ikke flytter tilbage i Grønland, når der er færdige med deres uddannelse.

- Det er vigtigt at få dem tilbage, understreger Martha Abelsen, der - som folketingsmedlem - vil inddrage de studerende mere i grønlandske forhold og opgaver.

- De skal involveres sådan, at de er en del af den udvikling, der sker. Det skal ske, mens de er på uddannelse i Danmark. Den viden de sidder inde med, bliver ikke brugt godt nok. Jeg vil som folketingsmedlem gøre meget for, at der er bliver igangsat et fora i samarbejde med de unges organisation, så man føler sig som en del af det, der sker i Grønland. Der er brug for dem, siger hun.

Åben for Nordatlantisk Gruppe
Siumut har arbejdet sammen med den socialdemokratisk ledede koalition i Danmark de sidste fire år, og har ikke ønsket at være en del af en nordatlantisk gruppe med Færøerne i flere år.

Martha Abelsen afviser ikke, at der kan ske ændringer. Hun er åben for forandringer, så længe det gavner Grønland.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med Socialdemokraterne. Men i forhold til den Nordatlantiske Gruppe og hvilke samarbejder der skal til for at få oplyst om forholdene i Grønland, de.r har jeg ikke på forhånd lagt mig fast på noget. Alt er åbent, siger hun.

Udover Siumut er Inuit Ataqatigiit og Atassut klar med kandidater til folketingsvalget.

Demokraterne melder ud imorgen, hvem der stiller op for partiet. Det er endnu uvist, om og hvornår Partii Inuit og Partii Naleraq får kandidater klar til valget.

Læs også Atassut sender Lynge og Nilsson ind i valgkamp

Læs også IA stiller med fire kandidater til Folketinget

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt