Siumut bakker op om organisationers kritik

Flere organisationer og interessenter har kritiseret høringsprocedurerne omkring olieefterforskningen. Der er simpelthen for kort tid til, at parterne kan høres, inden der gives tilladelser til at bore efter olie. Og nu er der politisk opbakning.
Skrevet af Naimah Hussain
07. juli 2011 12:29

Der gik kun 3 måneder fra Cairn Energy og Naalakkersuisut startede den officielle høring af de miljømæssige og samfundsmæssige effekter ved boringerne i Vestgrønland, til boreriggene var i sving ude i havet.

Selve høringen tog 6 uger, og det har mødt kritik fra flere sider. ICC, Avataq, KANUKOKA og Kommuneqarfik Sermersooq, som er direkte berørt af arbejdet, udtrykker alle utilfredshed med processen i deres høringssvar.

DMU, Grønlands Naturinstitut og andre organisationer kom med en række kritikpunkter, ændringsforslag og kommentarer til Cairn Energys VVM- og SVM-redegørelser.

Alligevel tog det kun Cairn Energy 2 uger at forholde sig til alle de kommentarer, der kom fra de i alt 17 høringsparter til de 2000 sider. Ugen efter gav Naalakkersuisut deres endelige godkendelse - det skete den 8. maj. Og den 3. juni begyndte Cairn deres boringer.

Bekymrende, mener Avataq. Og ICC kalder det for "gambling med vores natur".

Siumuts formand Aleqa Hammond melder sig nu i koret af kritikere, der mener, at høringsprocesserne bør granskes nøje:

-Det er simpelthen under al kritik, når man ser på den tidsperiode, der har været, fra undersøgelserne til tilladelsen blev givet. Det er foruroligende. Og jeg appellerer til Landsstyret om at gå væk fra denne procedure og arbejdsgang, siger Aleqa Hammond.

Hun er bekymret for, hvilke konsekvenser det kan få, at processen har været så hurtig:

-Det er bekymrende at se, at man bruger så lidt tid på høringerne, når det drejer sig om så store spørgsmål, som kan have store konsekvenser for landet og befolkningen, siger Aleqa Hammond, og bakker dermed organisationerne op i, at der er brug for mere tid og bedre inddragelse.

IAs medlem af Inatsisartut, Naaja Nathanielsen stillede en række § 37 spørgsmål til Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer, Ove Karl Berthelsen (IA) om olieboringerne. Og i et skriftligt svar medgiver Ove Karl Berthelsen, at høringen skal udvides til 8 uger.

Naaja Nathanielsen mener dog, at der godt kan være behov for at kigge på hele området, udover de ekstra to uger, der er sat i udsigt:

-Det er værd at kigge på, hvor lang tid der så går fra en høring er overstået til man udsteder tilladelser, siger hun og understreger, at det allerede er konstateret, at der er behov for justeringer på området:

-Der er grundlag for, at vi kan gøre det bedre og hele tiden forbedrer os, siger hun.

Naaja Nathanielsen understreger, at hun ikke kender den konkrete situation, og derfor ikke kan vurdere, om der lige netop i denne situation har været tid nok.

Det har her til formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Ove Karl Berthelsen om den kritik, der er kommet frem om høringsprocessen.