Siumut åbner døren på klem for kinesere

Siumut er nu klar til at imødekomme Alcoas angiveligt ufravigelige krav om midlertidig brug af billig kinesisk arbejdskraft. Partiets opblødning kommer bag på SIK.
Skrevet af Mads Fisker
12. marts 2011 16:15

Anlæggelsen af et eventuelt smelteværk og byggeri af tilknyttede vandkraftværker ved Maniitsoq er simpelthen for vigtig til, at partiet tør risikere, at Alcoa opgiver sine planer. Det mener politisk ordfører Karl Lyberth.

- Derfor vil Siumut søge at indgå i et samarbejde for at løse de forhindringer, der måtte være i realisering af projektet, inklusive spørgsmålet om arbejdskraften, siger han.

Dermed har SIK mistet sin klareste allierede i fagforbundets konsekvente afvisning af at tillade Alcoa at hyre billig kinesisk arbejdskraft under den årelange opførelse.

Og Siumuts melding overrasker formand Jess G. Berthelsen.

- Ja, det må jeg sige. For jeg gik ganske klart ud fra, at de også ville sikre sig, at ingen får lov at arbejde under den tarif, der gælder her i landet, siger SIKs formand til Radioavisen.

Han fastholder, at fagforbundet står ved sin holdning om, at lønssystemet her i landet vil blive undermineret af at give Alcoa grønt lys for at hente den billige arbejdskraft ind.

- Siger man først ja til dem, vil det næste store selskab have samme forhold, siger Jess G. Berthelsen, der erkender, at beslutningen i sidste ende er politisk.

Siumut understreger, at den undtagelse, de nu er villige til at se på, kun skal gælde i det omfang, det ikke er muligt at skaffe hjemlig arbejdskraft. Og kun under selve opførelsen af vandkraftværkerne samt aluminiumssmelteværket.

- Med hensyn til andre opgaver i projektet, såsom anlæggelse af veje og havne skal dette naturligvis ske på grønlandske præmisser, og når smelteværket er i drift, skal grønlandske overenskomster finde anvendelse, lyder det fra Karl Lyberth.

Alcoa har krævet afklaring på spørgsmålet om den billige arbejdskraft inden for knap tre måneder, efter direkte forhandlinger mellem SIK og selskabet for nyligt strandede.