Sisimiuts unge får deres eget ungdomshus

Næste år åbner erstatningen for Nutaraq i Sisimiut. Det skal drives i samarbejde mellem de unge, private virksomheder og kommunen.
10. april 2014 07:52

Andelen af unge i Sisimiut ventes ifølge kommunen at stige med 330 personer de næste ti år, og om et års tid kan de hænge ud i et nyt ungdomshus. Det skal ligge tæt på bymidten, drives direkte af de unge sammen med byens virksomheder.

Én af dem er Igloo Mountain, der lige nu driver skilifter og laver turistudflugter.

- Formålet er jo at udvikle de unge til at kunne klare dagens levevis, hvor alle unge skal tage ansvar for deres fremtid, siger Hans Frederik Olsen, én af fire medejere i Igloo Mountain.

Gravemaskinerne er allerede gået i gang ved Spejdersøen. Ungdomshuset skal stå klar august til næste år, hvor Aleqa Hammond skal indvie det, hvis hun stadig er formand, siger Hans Frederik Olsen.

De unge i Sisimiut kan se frem til mere ansvar end ved typiske kommuneprojekter.

- De unge skal rent faktisk drive selve ungdomshuset, og de skal være mere med i alt, hvad der sker i huset, stå for de praktiske ting i dagligdagen og planlægningen. Vi overvejer at lave et jagtværksted, hvor de unge skal udnytte dyrene, lave mad og tøj ud af dem og så videre. De skal også lære at tjene penge på det, men de skal selv finde ud af, hvordan man gør det, siger Hans Frederik Olsen.

I området ved Spejdersøen er der også planer om en svømmehal, der skal erstatte Sisimiuts lille badebassin. Svømmehallen skal ligge lige ved ungdomshuset, men den skal sprænges ud af klippen på en speciel måde, så svømmehallen bliver underjordisk.

Igloo Mountains medejer, som har meget at skulle have sagt i forbindelse med det nye ungdomshus, glæder sig over, at huset kommer til at ligge tættere på bymidten end det nuværende ungdomshus, Nutaraq.

- Nu har vi jo et ungdomshus her i Sisimiut, som ligger østpå langt fra byen. Det begrænser antallet af unge, der bruger det. Det nye hus skal ligge tættere på midtbyen, og vi kan se, at der allerede er mange unge mennesker, der glæder sig til at komme i gang med vores projekt, lyder det fra Hans Frederik Olsen fra virksomheden Igloo Mountain i Sisimiut.

Det nye ungdomshus på 550 kvadratmeter koster omkring 12 millioner kroner at bygge.