SIK vil mødes med Alcoa

Sulteløn, undertrykkelse og massefyringer. Arbejdsforholdene for Alcoas ansatte i Honduras var miserable, fastslår en rapport. SIK's formand Jess G. Berthelsen vil nu mødes med Alcoa.
24. april 2010 15:47

Rapporten som Menneskerettighedsorganisationen National Labour Committe udgav i 2007 om arbejdsforholdene for Alcoa medarbejdere i Honduras vækker bekymring hos SIK formand Jess. G. Berthelsen, der ellers har været stor fortaler for, at Alcoa skal anligge en aluminiumssmelter i Maniitsoq.

- Rapporten påpeger, at der er visse ting, som ikke bliver overholdt i forhold til medarbejderne. For eksempel undertrykkelse af medarbejderne, systematisk brud på menneskerettighederne og sulteløn. Det ryster os, siger Jess G. Berthelsen

SIK frygter nu, at Alcoa vil oprette lignende arbejdsforhold i Grønland, hvis aluminiumssmelteren i Maniitsoq bliver realitet.

- Man skal følge de overenskomster, vi har i dette land, og overholde menneskerettighederne. Så vi vil nu tage en drøftelse med Alcoa, fordi det selvfølgelig er vigtigt, at man overholder de basale rettigheder, når man opretter en virksomhed i Grønland.

Greenland Development, som står for at formidle økonomiske og sociale forhold om Alcoa til Nalaakkersuisut, har kendt til rapporten siden 2007, og direktør Flemming Drechsel forstår godt SIK's bekymring.

- Hvis man kun har den rapport, som omtales, så kan jeg godt forstå bekymringen. Nu er det jo et 3 år gammelt dokument, og der er sket ret meget siden da. Derfor syntes jeg også, det er positivt, at SIK vil tage kontakt til Alcoa, siger Flemmeing Dreschel.

Alcoa har i dag solgt sin fabrik i Honduras, og Greenland Devlopment fastholder, at Alcoa inden salget også arbejdede på at rette op på de miserable arbejdsforhold.

- Det, der er vigtigt for os, er ikke om der kommer en beskyldning. Det vigtigste er, at den bliver håndteret ordentligt. Og at lokalsamfundet ender med at være tilfreds med virksomheden, og hvis der er fejl, at de så bliver rettet.