SIK vil bruge overskud til lønforhøjelser

Årsregnskabet for landskassen i 2016 viser, at det endte med et overskud på 51 millioner kroner. Hos fagforeningen SIK mener man, at pengene skal bruges til bedre lønforhold.
Foto © : KNR
Skrevet af Dorthea Johansen
23. maj 2017 10:35

Selvom formand Jess G. Berthelsen glæder sig over, at det lykkedes at skabe et overskud i landskassen, råber han ikke hurra og åbner champagne.

- Selvom det er glædeligt, så kan det ikke siges, at de 51 mio. kroner er stort. De er brugt ved, at jeg nævner to ønsker, siger han.

Formanden har en konkret plan til, hvad pengene kan bruges til:

- Hvis jeg skulle prioritere, så skal lønningerne for vores medlemmer stige. Det vil jeg bruge over en 3-årig periode. Det er kun 34 øre pr. time, siger Jess G. Berthelsen.

LÆS OGSÅ Bankdirektør opfordrer politikerne til at komme i sving

Den ide vækker dog ikke begejstring hos Martin Kviesgaard, direktør i Grønlandsbanken.

- Det ville nok gå lidt ud over konkurrencedygtigheden i Grønland, og det er ikke hensigtsmæssigt i den her situation. Så en langtidsinvestering i at øge eksempelvis uddannelsesniveauet vil også give mulighed for at øge lønstigninger på sigt, men her og nu er det nok ikke det rigtigt, siger Kviesgaard.

LÆS OGSÅ Fisk og rejer giver Landskassen uventet overskud

Han mener til gengæld, at der skal satser på at lave reformer.

- Så hvis vi skal have på langt sigt, en bæredygtigt udvikling, så skal vi have lavet nogle strukturreformer. Det er selvfølgeligt også glædeligt, at Naalakkersuisut har strukturreformer på programmet, så nu er det selvfølgelig spændende at se hvordan det bliver gennemført, siger Kviesgaard.