SIK retter skytset mod KNI

SIK beskylder KNI for at hyre unge under 18 år til losning af et forsyningsskib trods en stor arbejdsløshed i Qaanaaq.
Skrevet af Karsten Sommer
13. juli 2011 15:55

- Det er under al kritik, at KNI benytter unge på 18 år og yngre, til at losse deres forsyningsskib i Qaanaaq i dag. Sådan lyder det i dag fra SIK´s næstformand Josef Ujoorsi Therkelsen, i anledning af forsyningsskibet Arina Arctica, der søndag aften ankom til Qaanaaq, og hvor losningen af skibet nu er i fuld gang.

Det er SIK´s lokalformand i Qaanaaq, Niels Qujaukitsoq, som overfor SIK´s hovedkontor har påpeget, at der, på trods af stor arbejdsløshed i Qaanaaq, ikke har været henvendelser fra KNI til SIK for at hyre ledig arbejdskraft til losningsopgaven af det med længsel ventede forsyningsskib.

I stedet har KNI, ifølge Niels Qujaukitsoq, hyret unge under 18 til en række arbejdsopgaver, som fysisk overstiger hvad unge ifølge loven må løfte, og uden den lovpligtige instruktion af dem.

KNI´s butikschef i Qaanaaq, Jens Kanuthsen, afviser SIK´s anklager fulstændigt.

- Til selve losningen benytter vi 10 løsarbejdere, som alle består af folk over 18, der selv har henvendt sig til os, og tilbudt deres arbejdskraft, når skibet anløb. Det er grunden til at vi ikke har behøvet henvende os til SIK. Men de får løn som om de var på SIK-overenskomst. Derudover er to mand, som vi har hyret hos et lokalt firma, beskæftiget med truckkørsel, når containerne kommer i land med prammene, fortæller butikschefen.

- I butikken og på lageret har vi ganske rigtig ansat 10 unge under 18, men de er udelukkende beskæftiget med at fylde hylderne op i butikken, samt på butikslageret. En af butikkens faste medarbejdere er supervisor for de unge, så alt i alt kan jeg ikke forstå SIK´s kritik, fastslår butikschef Jens Kanuthsen, som i øvrigt fortæller at der er glæde i byen over endelig at få varer på hylderne.

- Folk virker meget tilfredse, siger han til Radioavisen.