SIK: Privatisering af RG vil øge arbejdsløshed

Det vil betyde øget arbejdsløshed, og iøvrigt er det en kovending i forhold til Siumuts mangeårige ideologi. Derfor er det en dårlig ide, at privatisere Royal Greenland. Det mener SIK's formand Jess G. Berthelsen, der frygter, at en privatisering vil betyde lukning af mindre effektive anlæg i landets største arbejdsplads. Siumut afviser.
Royal Greenland lægger millioner i landskassen. Foto © : KNR
Skrevet af Mads Lynge
20. oktober 2011 06:07

- Jeg mener det vil være dårligt for samfundet hvis man sælger en selvstyreejet virksomhed, som Royal Greenland, som er kernen i det grønlandske samfund. Det er vigtigt vi bibeholder den som den er, også fordi vi kan have politisk indflydelse via Inatsisartut og Naalakkersuisut i og med det er en selvstyreejet virksomhed, siger formand for SIK Jess G. Berthelsen.

I forbindelse med en redegørelsen om ejerskabsforholdene i de helt eller delvist selvstyreejede selskaber, var der debat i Inatsisartut i sidste uge, og i den forbindelse meldte Siumut ud, at Royal Greenland hurtigst muligt burde sælges, da mere konkurrence, ifølge Siumut, kunne betyde bedre indhandlingspriser for fiskerne.

Det er imod Siumuts ideologi, siger Jess G. Berthelsen:

- Det har, så længe jeg husker tilbage, været en af Siumuts hæderkronede mærkesager at kæmpe for, at et overskud fra samfundets ejendom og ressourcer netop skulle fordeles ligeligt og solidarisk til fordel for alle borgere herhjemme, skriver SIK's Jess G. Berthelsen blandt andet.

Og Siumuts ordfører Karl Lyberth tager til genmæle:

- Jeg mener ikke at Siumut er en kommunistisk parti, eller hvad man nu skal kalde det. I Siumut er vi selvfølgelig meget interesseret i, at vore rigdomme her i landet tilfalder den grønlandske befolkning. Og vi håber selvfølgelig på når Royal Greenland giver overskud, at samfundet får en del af kagen, plus at de selvfølgelig skal betale selskabsskat, og forhåbentligt med lidt flere ansatte her i Grønland, så får vi også flere skatteindtægter ad den vej, siger Karl Lyberth.

SIK frygter, at en privatisering af Royal Greenland vil medføre lukning af urentable indhandlingssteder rundt om i kysten, og dermed tab af arbejdspladser.
Det behøver de ikke at bekymre sig om, siger Siumuts Karl Lyberth, der henviser til, at de urentable indhandlingssteder i dag sikres gennem servicekontrakter:

- I Siumut regner vi med, at man selvfølgelig fortsætter med den ordning, som vi har lavet med Royal Greenland omkring de forskellige indhandlingssteder, siger Siumuts Karl Lyberth.