Sermersooq slår fast: Ingen forringelser på handicapområdet

Trods den stramme økonomi, der har fået Kommuneqarfik Sermersooq under skærpet tilsyn af Kommunernes Tilsynsråd, så er der ingen planer om forringelser på handicapområdet. Tværtimod, understreger kommunen.
10. april 2014 08:46

Handicapforældre-organisationen Inooqat har udtrykt sin bekymring for, at hele det sociale område vil blive ramt af nedskæringer, fordi netop den voldsomme stigning i Sermersooq's sociale udgifter er en af årsagerne til kommunens aktuelle dårlige økonomi.

Formanden for kommunens Udvalg for Velfærd, Arbejdsmarked og Erhverv, Malene Lynge forklarer i et svar til Inooqat, at da kommunen som led i kommunalreformen overtog handicapområdet fra Selvstyret i 2011, fulgte der 97 millioner kroner med i bloktilskud. Men da året var omme havde kommunen brugt 110 millioner kroner.

Sidste år fik Kommuneqarfik Sermersooq 104 millioner til handicapområdet, men der blev samlet brugt 121 millioner på hele handicapområdet. Heraf alene 80 millioner på institutionsanbringelser i Grønland og Danmark. 51 i Danmark og 78 herhjemme med en gennemsnitlig årlig pris på 380.000 kroner pr. plads herhjemme og 980.000 kroner i Danmark.

Ifølge Malene Lynge er nogle af de anbragte voksne i Danmark blevet anbragt, da de var børn - dengang der ikke var de tilbud til handicappede, som der er i dag. Med andre ord er der anbragt handicappede på institutioner i Danmark, som man i dag ville kunne tilbyde en plads på en døgninstitution herhjemme.

- I udvalget ønsker vi derfor at få afdækket om nogle af dem, der er anbragt i Danmark, skulle have et ønske om at komme hjem, og om vi i så fald har de rigtige tilbud herhjemme, skriver Malene Lynge i sit svar til Inooqat.