Sermersooq indfører nyt politisk niveau

Paamiut, Tasiilaq og Ittoqqortoormiut skal have hver sit lokaludvalg, som skal stille forslag til kommunalbestyrelsen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
26. juni 2014 09:55

Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester har netop været på rundtur i kommunens fire byer og holdt borgermøder for at få inspiration til lokaldemokrati. Det sidste møde fandt sted i Tasiilaq i tirsdags, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Vi vil samle vores kommune og give alle borgerne en stemme, udtaler borgmester Asii Chemnitz Narup.

Planen er, at der skal oprettes lokaludvalg i Paamiut, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit bestående af 5 borgere, der hvert andet år vælges på et borgermøde.
Nuuk skal også have et lokaludvalg, men det sker først næste år.

Lokaludvalgene skal stille forslag til kommunalbestyrelsen om lokale forhold og dermed være en garanti for, at borgerne bliver inddraget i beslutninger, der påvirker deres hverdag. Desuden er det tanken at de skal stå for at arrangere lokale aktiviteter.

I Tasiilaq deltog omkring 60 mennesker i borgermødet om lokaludvalg, heriblandt en række unge, der foreslog, at unge ned til 16 år skal kunne vælges til lokaludvalget.

Lokaludvalg er blevet en mulighed efter en ny lov, som Inatsisartut vedtog på efterårssamlingen, så medlemmer af lokaludvalg kan modtage vederlag. Kommuneqarfik Sermersooq er den første kommunei gang med at etablere udvalg.

Vederlaget til medlemmer af lokaludvalg udgør højst 1/12 af borgmesterens vederlag, svarende til knapt 11.000 kroner årligt.