Sermersooq: Bygherren har ansvaret for altan-mellemrum

Selv om Kommuneqarfik Sermersooq har givet byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse til byggeriet på Tuapannguit afviser kommunen, at den har et ansvar for den for store afstand mellem mur og rækværk.
Foto © : Simon Uldum
11. juni 2013 08:02

Siden et lille barn faldt udgennem gelænderet på en altan fra Tuapannguit tårnene har der selvsagt været ekstra fokus på altaner og hvor sikre børn er, hvis de leger på altanerne.
 
Det endelige ansvar for sikkerheden i boligerne ligger hos bygherren, Illut, der sammen med en konsulent, skal sørge for, at enterprenørfirmaet, Permagreen, lever op til de bestemmelser, der er for byggerier.
 
Kommunen har dog også været indeover byggeriet og har både givet en byggetilladelse og en ibrugtagningstilladelse.
 
Iain McIlquham Schmidt, fungerende direktør for Anlægs- og Miljøforvaltningen i Kommuneqarfik Sermersooq slår dog fast, at ansvaret ikke ligger ved dem, men ved bygherren.
 
Formålet med ibrugtagnings tilladelsen er nemlig ikke at tjekke kvaliteten af byggeriet, og hvorvidt den lever op til sikkerhedskravene. Det handler derimod om at tjekke, hvorvidt byggeriet passer med de tegninger kommunen har godkendt og at byggeriet for eksempel ikke bryder med lokalplaner og så videre.
 
- Det er ikke sådan en egentlig byggeteknisk gennemgang af det. Det er bygherrens opgave at sikre, at de her ting er i orden, siger han.
 
Men her taler vi jo heller ikke om bærende vægge eller isolering. Vi taler om noget helt åbenlyst. Altså en altan med for stort et mellemrum, så et barn kan falde ud. Hvordan kan tjekket være godt nok, hvis sådan noget ikke bliver opdaget?
 
- Nu har jeg ikke undersøgt det konkrete, men i virkeligheden kan vi jo sagtens have givet tilladelsen, inden der var sat rækværk på altanerne. Der kan være rigtigt mange ting i et byggeri, som vi ikke vil tjekke. Det er ikke sådan at rækværk på altaner står på egentlig særlig liste, som vi i hvertfald skal tjekke.
 
Netop det manglende fokus på rækværk betyder også, at de mange altaner på Tuapannguit tårnene har vist sig ikke at være sikre. Hertil har Sermitsiaq.ag rapporteret, at problemet muligvis række videre end til Tuapannguit tårnene. Derfor er det også noget der skal holdes mere øje med i fremtiden.
 
- Jeg har ikke noget overblik over de der ting, der har været fremme i pressen er rigtige, men det har bare givet anledning hos os til at snakke om, at når vi nu alligevel er ude, så lad os da også lige kaste et blik på, hvordan rækværket ser ud, siger Iain McIlquham Schmidt.
 
Hvorvidt der er brug for mere kontrol siger Iain MclluIain Schmidt ikke noget om, men han anerkender, at noget må være gået galt.
 
- Jeg har selv set de der rækværk, og jeg kan da godt se, at der er stor afstand.