Sermersooq brugte 8 milloner til fyringer

Knap 8 millioner af borgernes skattekroner kostede det at fyre fire ledere, da fem gamle kommuner blev lagt sammen til Kommuneqarfik Sermersooq ved årets begyndelse.
26. november 2009 17:29

Da den nye kommune skulle tilpasse strukturen til opgaverne, var der ikke længere plads til de fire ledere.

- I den proces har vi haft 2100 stillinger i den nye storkommune, som vi skulle placere rigtigt. Det har så betydet, at de eksisterende stillinger og det eksisterende personale skulle tilpasses den nye storkommune. Og det har været en stor opgave for overgangsudvalget at få placeret de nye stillinger, forklarer William Kriegel, der var den øverst ansvarlige direktør under samlægningen til Kommuneqarfik Sermersooq.

Der var opgaver til næsten alle tjenestemænd i de fem gamle kommuner. Der var bare ikke opgaver til fire leder med passende ansvar og tilsvarende løn. I stedet blev de tilbudt opgaver med mindre ansvar og dermed at gå ned i løn. Men tjenestemændenes organisation og arbejdsgiverne har en aftale, der betyder, at de har ret til at sige nej tak til sådan en degradering. I stedet kan de lade sig opsige.

- Så skal vi tilbyde treårs rådighedsløn, siger William Kriegel og dermed forsvandt knap 8 millioner kroner af borgernes skattepenge. Men William Kriegel mener, at det er rimeligt.

- Det er rimeligt på den måde, at vi har overholdt de aftaler, der er på tjenestemandsområdet, og det er selvfølgelig det vigtigste, at man handler med udgangspunkt i de aftaler, der er lavet, fastslår William Kriegel.

Kommuneqarfik Sermersooq bugetterer til næste år med indtægter på 1,3 millarder kroner.

Qaasuitsup Kommunia og Qeqqata Kommunia oplyser over for KNR, at de ikke har haft fratrædelser af chefer i forbindelse med kommunalreformen. Kommune Kujalleq har ikke svaret på KNR's begæring om aktindsigt.