Ser svært ud for IA-Siumut koalition

Klokken 10.00 her til formiddag mødte IA op til møde hos Siumut. Under 18 minutter senere gik døren op, og Kuupik V. Kleist og resten af IA-følget forlod forhandlingslokalet uden skyggen af løftede arme.
19. marts 2013 10:29

- Vi er ikke på et stadie, hvor man kan påstå, at vi er i realitetsforhandlinger om dannelse af en ny koalition, sagde Kuupik V. Kleist.

På trods af den hurtige exit ville Kuupik V. Kleist altså ikke sige at forhandlingerne var brudt helt sammen, og det korte møde var tilsyneladende forløbet fint.

- Vi diskuterede nogle centrale emner som også har været diskuteret heftigt under valgkampen. For hovedforhandleren har det handlet om at afklare, om der er nogen mulighed for at mødes på de kritiske spørgsmål omkring mineralpolitikken, royalties og uran, sagde Kuupik V. Kleist.

Hvad det var for nogle emner de to parter ikke kunne blive enige ville IAs formand ikke ud med.

- Det er svært at pege på nogle helt bestemte sager, men for IA er det jo helt centralt, at vi tager nye skridt i forbindelse med vores økonomiske udvikling. Vi mener, der er helt akut preserende behov for at vi kommer videre, og at der skabes nye arbejdspladser. Og det mener vi knytter sig til at alle spørgsmål, sagde IAs formand.

Hvad der skal ske nu afgøres af Siumut.

- Nu afventer vi, at Siumut besvarer den skrivelse, vi har afleveret her i dag, og de har lovet at vende tilbage, slutter Kuupik V. Kleist.

Gennem det meste af valgkampen har IA's Johan Lund Olsen båret et urankritisk badge. Det havde han også på til mødet, og ifølge Julie Rademacher, der er konsulent for Siumut, faldt det ikke i god jord hos Siumut.

Klokken 14.00 i eftermiddag holder Siumut møde med Partii Inuit, og første derefter vil Aleqa Hammond udtale sig om, hvordan forhandlingerne går.