Selvstyret: Vi har brugt ulovlig praksis i årevis

Selvstyret erkender, at de har i årevis har anvendt ulovlig praksis i sine samarbejder med selvejende døgninstitutioner. Det sker efter Landstingets ombudsmand for nyligt slog fast, at Selvstyret i 2009 lukkede en selvejende døgninstitution uden at have hjemmel til det. Departementet for Familie forsikrer, at det er sket for sidste gang.
05. juni 2012 14:18

Reglerne giver nemlig ikke Selvstyret hjemmel til at godkende selvejende døgninstitutioner, i og med de netop er selvejende - de har udelukkende mulighed for at indgå en aftale med dem. Det vil sige, at myndighederne derfor kun har ret til at afbryde samarbejdet, men ikke til formelt at lukke en selvejende institution.

Afdelingschef i Familiedepartementets Afdeling for Børn & Velfærd, Kirsten Olesen, siger i dag:

- Nu er det slået fast af Ombudsmanden, at det er en forkert praksis og at vi skal lave om på praksis. Man skal ikke godkende, man skal indgå aftale.

- Men hvorfor har I så handlet, som I har?

- Den her lovgivning trådte i kraft 1. juli 2003, og lige siden har det været praksis, at man godkendte selvejende døgninstitutioner. Man har simpelthen oprindeligt opfattet det sådan, at når man indgik aftale, så skulle man godkende. Hvorfor man har haft den praksis, det skal jeg ikke kunne sige, udtaler Kirsten Olesen og tilføjer:

- Der har ikke tidligere været nogen, der har stillet spørgsmålstegn ved praksis, og det er derfor praksis har været der.

Men Departementet blev allerede i juni 2009 bekendt med, at stifteren og den daværende forstander på institutionen havde klaget til Ombudsmanden over hvad, han mente netop var en ulovlig lukning af institutionen.

Og knap to år efter brugte Departementet samme fremgangsmåde over for en anden selvejende døgninsitution, nemlig Skoleskibet Tûgdlik. Her trak de også en godkendelse tilbage, som de altså i følge reglerne aldrig har haft ret til at give.

Gav den første sag ikke Departementet anledning til at overveje, om de nu også havde styr på reglerne, spurgte Radioavisen Departementet om:

- Jo, men ét er at klage til Ombudsmanden, noget andet er, hvad Ombudsmanden så udtaler. Når Ombudsmanden er i gang med en undersøgelse, så skal man afvente resultatet af den undersøgelse, og det er jo det, vi selvfølgelig har gjort, lyder svaret fra Kirsten Olesen.

Hun påpeger dog, at udgangspunktet for at Departementet valgte at skride til handling over for begge institutioner var rigtigt. Altså at de forhold, institutionerne bød de anbragte børn, ikke var i orden.

Men hvad vil Departementet gøre nu for at rette op på de fejl, de har begået?

- Den måde, vi kan rette op på det, er ved at tage kontakten til de selvejende døgninstitutioner. Vi skal sørge for formalia er i orden. Det er jo ikke kun enkelte institutioner, det handler om, det er jo samtlige selvejende døgninstitutioner. Det er jo i princippet det samme, der gør sig gældende, nemlig at der skal ingåes en aftale. Så det tager vi fat på, forsikrer Departementets afdelingschef.

Ombudsmanden er stadig i gang med at endevende Selvstyrets samarbejde med Skoleskibet Tûgdlik efter Tûgdliks ejer sidste år klagede over beslutningen om netop at trække institutionens godkendelse tilbage.