Selvstyret kan foretage konfliktindgreb

Air Greenlands ledelse og repræsentanter for Dansk Funktionærforbund og kabinepersonalets organisation ACU forhandler her ved middagstid - tirsdag - fortsat i et forsøg på at afværge den varslede konflikt, der træder i kraft i morgen aften.
21. juli 2009 09:52

Parterne, der i lørdags opgav at nå til enighed om en ny tre-årig overenskomst mødtes i aften til en række sonderende drøftelser i København. Og i morgen kl. 6.00 blev forhandlingerne genoptaget.

Der er intet sivet ud fra forhandlingerne. Men flere arbejdsmarkedspolitiske iagttagere hæfter sig ved, at parterne for første gang under den tilspidsede situation har udsendt en fælles pressemeddelelse om genoptagelsen af forhandlingerne. Det tolkes positivt. Og som et udtryk for, at der er en tilnærmelse mellem parterne. De har tidligere givet udtryk for, at der egentlig ikke er så meget, der skiller dem.

Landsstyremedlem Jens B. Frederiksen hilser med tilfredshed den nye forhandlingsrunde. Han siger til Radioavisen, at landsstyret løbende har fulgt situationen, men indtil videre har vurderet, at der er tale om en lovligt varslet konflikt på arbejdsmarkedet. - En konflikt som det er optil parterne selv at løse.

Derfor bliver der ikke tale om et politisk indgreb her og nu. Men skulle parterne mod forventning ikke nå til enighed, og der bliver iværksat en konflikt så vil landsstyret overveje situationen og se på om den ramme vigtale samfundsområder. Og bliver det tilfældet, kan et indgreb blive aktuelt, uinderstreger Jens B. Frederiksen.

- Men landsstyret ikke principielt ikke at blande sig i konflikter mellem lønmodtagere og arbejdsgivere. Og derfor håber, at parterne i den aktuelle situation forstår deres ansvar i forhold til samfund, tilføjer han.