Selvstyret: Ikke os der erklærer NunaMinerals konkurs

NunaMinerals kan ikke længere udskyde sin betalingsstandsning. Alligevel har Selvstyret ingen planer om at erklære selskabet konkurs.
Foto © : KNR
19. maj 2016 06:22
Versionist Simon Uldum -

Hele 10 gange har retten i Grønland sagt god for, at det konkurstruede selskab, NunaMinerals kunne forlænge fristen for, hvornår selskabets betalingsstandsning udløber. Og dermed beskyttet selskabet mod kreditorerne.

Men i søndags gik den ikke længere. Det betyder at kreditorerne kan begære selskabet konkurs. Men det har ingen tilsyneladende lyst til. I hvert fald ikke Selvstyret, som har over fire millioner kroner ude at svømme.

- Vi har ingen planer om at erklære NunaMinerals konkurs, for der vil umiddelbart ikke være noget at komme efter.

Sådan siger departementchef hos Naalakkersuisut-formanden, Søren Hald Møller til KNR. Og han fortsætter:

- Vi er heller ikke bekendt med, at andre kreditorer har erklæret NunaMinerals konkurs, for vi har ikke haft møder med dem om,  hvad gør vi så nu, siger Søren Hald Møller videre.

 

Ingen investorpenge

Striben af kreditorer har da formentlig heller ikke noget ud at at erklære selskabet konkurs, da ejerne i det London-baserede selskab Greenland Mining Management tilsyneladende ikke har kunnet skrabe investorpenge nok sammen til at betale sin anslåede to-cifrede milliongæld tilbage til kreditorerne.

Og det er heller ingen hemmelighed, at det internationale marked for mineraler er hårdt trængt og interessen for det forduftet.

Selvstyret har 4,5 millioner kroner plus en god portion rentebetaling til gode hos NunaMinerals.

Tilsynet varetages af advokatfirmaet Malling & Hansen Damm i Nuuk, men her har man ikke ønsket at oplyse om, hvorvidt selskabet er erklæret konkurs.

 

Redningsplan i vasken

Sidste år indgik NunaMinerals en rekonstruktionsaftale med kreditorerne i forbindelse med generalforsamlingen i november. Men den aftale har ejerne ikke opfyldt i og med at finansieringen af aftalen tilsyneladende aldrig kom på plads.

Alligevel betragter Selvstyret ikke sine og skatteydernes penge for tabt, selv om de ikke har set en krone endnu.

- Nej, de penge indgår som en del af redningsplanen. Og sålænge der arbejdes med den, er de ikke tabt, siger Søren Hald Møller.