Selvstyre-departement forstår ikke ansøgning

Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø undrer sig over, hvorfor London Mining har søgt om udvidelse af deres efterforskningstilladelse i et 105 kvadratkilometer stort område som er hjemsted for rensdyr og som ikke engang indeholder jern. Det til trods for at formålet i henhold til ansøgningen er efterforskning af jern.
Skrevet af Mads Ullerup
15. februar 2012 11:58

London Mining erkender da også, at formålet langt fra udelukkende har med egentlig efterforskning at gøre. Det store område skal derimod blandt andet skal bruges til udbygning af infrastruktur i forbindelse med en måske fremtidig udnyttelsesgodkendelse i området ved Isukasia.

- Det har været vigtigt for os at undersøge forskellige muligheder for at finde en udskibningshavn, så man via den kan lave en vejføring op til minen såfremt, vi får tilladelse til udvinding, siger Kaj Kleist.

Ifølge Departementet for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø er store dele af det ansøgte område dog hjemsted og kælvningsområde for rensdyr.

Men det er udelukket at anlægge eksempelvis havnen et alternativt sted, der ikke generer rensdyrene, lyder det fra London Mining.

- Der er også mulighed for at anlægge havnen lige ved udmundingen af Qussuk, men det er meget dyrt fordi, der skal laves et meget stort sprængningsarbejde. Det vil sprænge budgettet, og det kan vi ikke, siger Kaj Kleist.

Det samlede budget for London Minings jernmineprojekt ved Isukasia er på godt 2 milliarder dollars svarende til cirka 11.3 milliarder kroner. Meromkostningerne ved at anlægge havnen et andet sted vil ifølge Kaj Kleist løbe op i omkring 350 millioner kroner.

London Mining bekræftede i går, at de forventer at være færdig med deres ansøgning om udvinding af jernmalm ved Isukasia inden for de næste par uger, og det betyder altså, at man vil bede om grønt lys til at indlede det omfattende anlægsarbejde.

Departementets undren fremgår af at høringssvar, KNR Radioavisen har fået indsigt i.