Psykolog: Selvmord må ikke blive en løsning - vi skal tale om problemerne

Vi skal snakke mere om vores problemer og om selvmord, hvis vi skal have færre selvmord her i landet, siger psykolog Heidi Lindholm.
Foto © : Mads Reimer
01. november 2018 12:48

- Vi skal snakke om selvmord, og vi skal som forældre selvfølgelig tale med vores børn om, at det er ikke en mulighed, siger psykolog Heidi Lindholm.

Hun mener, at det er vigtigt at snakke om selvmord, fordi det ikke kun er ofrene, vi mister, det er også de pårørende.

- Fordi de ikke føler sig hørt, og fordi de ikke føler sig forstået, så derfor bliver vi nødt til at snakke om det, siger hun.

LÆS OGSÅ Imminut toquttarneq akiorniarlugu illoqarfinni 12-ini ingerlaaqatigiittoqartoq

Telefonrådgivning
Her i landet er der mulighed for telefonrådgivning, hvis man går med selvmordstanker eller er berørt af selvmord.

 

Voksne kan ringe til Attavik på telefon 146.
Børn og unge kan ringe til Børne-Unge-telefonen på telefon 134.

Begge telefoner er åbne alle ugens dage kl. 19.00-21.00.

Flere årsager

Heidi Lindholm mener, at der er flere årsager til de mange selvmord. Hun mener, at selvmord kommer fordi, der er mange sociale problemer, misbrug, seksuelle overgreb og mange alvorlige traumer.

Og de problemer snakker vi ikke om derhjemme:

- Som ung kan man føle sig meget alene, og der er ikke nogen, der lytter til en. Så det med overhovedet at tale om følelser og tale om, hvordan vi har det. Det er det, vi skal være bedre til i vores familier, siger hun.

LÆS OGSÅ Narsi pisariaqartitsinermini saaffissaaleqisimavoq

Selvmord er ofte et råb om hjælp

Og når man sidder meget alene med sine problemer, er der risiko for, at man kan få tanken om selvmord, mener Heidi Lindholm. Og i mange tilfælde er der sandsynligvis tale om et råb om hjælp og ikke et ønske om at tage sit liv, siger hun.

- Desværre er det sådan, at når der er selvmordsforsøg, så lykkedes det desværre nogle gange. Og der vil jeg tro, at i mange tilfælde, der var det ikke hensigten. Det var ikke meningen, at det skulle lykkedes. Det har været svært at sige, at man havde brug for hjælp og føle sig taget alvorligt, eller det har været svært at udtrykke, hvor svært man havde det, fordi man måske ikke har lært det.

Heidi Lindholm mener også et problem er at det er alt for svært, at finde ud af hvor man kan få hjælp og hvilken hjælp de kan få.

LÆS OGSÅ Imminut toquttarneq akiorniarlugu nuna tamakkerlugu ingerlaaqatigiinneq - assilisatit takutikkit