Narsi kunne ikke finde hjælp til sine tanker

Narsi Kuko kunne ikke finde hjælp, da han gik med selvmordstanker i Østgrønland, men hans liv er på vej i den rigtige retning. Formanden for kommunens udvalg erkender, at forholdene ikke var gode nok, men fortæller, at der nu er hjælp at hente i familiecenteret.
Foto © : KNR
30. oktober 2018 13:46

Hjælpen til borgere med selvmordstanker i Østgrønland har været for ringe, erkender formand for udvalg for børn og familie i Kommuneqarfik Sermersooq, der også fortæller om nye løsninger.

Telefonrådgivning
Her i landet er der mulighed for telefonrådgivning, hvis man går med selvmordstanker eller er berørt af selvmord.

 

Voksne kan ringe til Attavik på telefon 146.
Børn og unge kan ringe til Børne-Unge-telefonen på telefon 134.

Begge telefoner er åbne alle ugens dage kl. 19.00-21.00.

Manglende muligheder har en af eleverne på GUX i Nuuk mærket, da han boede i Østgrønland. I anledning af demonstrationen mod selvmord tirsdag, fortæller han sin historie, om at det har været hårdt, at han ingen steder havde at henvende sig.

LÆS OGSÅ Hele landet demonstrerer mod selvmord - del dine billeder

- Det var meget vanskeligt for mig. Det havde nær kostet mig mit eget liv, siger Narsi Kuko, der er gymnasieelev på GUX i Nuuk og er fra Østgrønland.

Der er gået 3 år siden han begyndte at snakke med nogen om sine problemer, men det er stadig hårdt ind imellen, fortæller han:

- Jeg er ikke helt på toppen endnu. og det sker, at jeg falder igennem. Men jeg kæmper stadig for at opnå et bedre liv, siger han.

I dag findes der et familiecenter i Kommuneqarfik Sermersooq i Tasiilaq. Her kan man henvende sig, hvis man går med selvmordstanker. Men før kommunen oprettede centeret var tilbuddene om hjælp for ringe, erkender formand for udvalg for børn og familie, fra Inuit Ataqatigiit, Uju Petersen:

LÆS OGSÅ Vi kan ikke lade som ingenting længere

- Vi kunne havde gjort det bedre, og vi er ekstra opmærksomme på det. Vi kigger på forskellige løsninger, siger han.

Narsi Kuko har valgt at ændre sit liv, før han begynder sin egen familie. Han vil være mønsterbryder.

- De alvorlige oplevelser jeg havde som barn, ønsker jeg ikke går videre til mine børn, når jeg bliver voksen. Derfor har jeg ændret mit liv, siger han.

 

Se hele Narsi Kukos historie fra Imminornerit : 0 : Selvmord's facebookside: