Seksuelle krænkere skal tilbydes behandling

Ånden i den nye kriminallov er, at kriminelle skal resocialiseres. Men seksuelle krænkere bliver ikke behandlet i de grønlandske anstalter. Det skal der laves om på. Det siger naalakkersuisoq for sociale anlinggender, Maliina Abelsen.
Skrevet af Jens Thorin
14. maj 2010 15:20

Der er alt for mange, der krænker medmennesker seksuelt. Det skal der gøres noget ved. Det mener formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, der i dag har inviteret medlemmer af Inatsisartut og andre til et seminar om netop det emne.

Deltagerne hørte om de behandlingstiltag, som den nye Kriminallov giver mulighed for. Eksperter fra de nordiske lande fortalte om deres erfaringer med behandling af seksuelle krænkere.

Selvstyret ser altså en interesse i at fokusere på behandling af seksuelle krænkere i de grønlandske anstalter, selvom hele justitsområdet stadig er et dansk rigsanliggende.

- Det er da helt klart, at vi vil bruge viden til at fortsætte dialogen også med den danske stat og justitsministeriet om der leves op til den behandling, som krænkerne skal have, siger naalakkersuisoq for sociale anliggender Maliina Abelsen.

Seksuelle krænkere er oftest selv blevet krænket seksuelt i deres barndom. Og behandlerne skal tage hensyn til det, siger eksperterne.

Men lederen af de grønlandske anstalter, Peter Jyndevad Kristensen sagde i dag til KNR , at de dømte seksuelle krænkere ikke bliver behandlet. Og det overrasker ikke Maliina Abelsen.

- Nej, jeg vil ikke sige, jeg er overrasket. Vi har godt været klar over, at der er et kæmpeproblem. Ånden i kriminalloven om at resocialisere mennesker bliver jo ikke fulgt, når man bare gemmer folk et stykke tid. Så har de ikke ændret deres sind og handlemåder. Og derfor bliver man nødt til at arbejde med behandling. Og det er egentlig det, vi gerne vil have fokus på, slutter Maliina Abelsen.