Sejrherre ved færøsk valg ønsker bredest mulig regering

Der tegner til at kunne samle sig et bredt landsstyre på Færøerne efter tirsdagens valg. Det skriver Ritzau.
Foto © : Stig Nygaard/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ritzau
03. september 2015 07:03

Onsdag aften mødtes formændene for de tre partier, der har været i opposition de seneste fire år, til et uformelt møde med valgets store sejrsherre, Socialdemokraternes formand, Aksel V. Johannesen.

Foruden Socialdemokraterne er det Republikanerne og partiet Fremskridt, som i valgkampen har samarbejdet og nu er klar til at tale om en ny regeringskoalition. Også et fjerde parti, partiet Nyt Selvstyre, som hoppede ud af den seneste regeringskoalition, er med i forhandlingerne om et nyt landsstyre.

LÆS OGSÅ Øget selvstændighed vigtigt tema i regeringsforhandlinger

Selv om de tre partier allerede har et flertal i Lagtinget, ser Aksel V. Johannesen gerne et landsstyre bestående af alle fire partier.

- Nyt Selvstyre har vi også haft et godt samarbejde med, så der er flere muligheder. Jeg ønsker, at det bliver samtlige fire partier. Men vi må se, hvad der er af muligheder, siger han.

Udfordringen bliver at nå til enighed om, hvilket forhold Færøerne skal have til Danmark, oplyser kilder i partierne, som Det Færøske Nyhedsbureau har talt med, skriver sermitsiaq.ag.

Socialdemokraterne vil gerne bevare rigsfællesskabet, mens de andre partier vil løsrive sig fra Danmark.